Alennusmyyntimainoksia Kampin kauppakeskuksesa Helsingissä 27. joulukuuta. LEHTIKUVA / MESUT TURAN

TalSa: Koronarajoitukset voivat vaikuttaa joulun alennusmyynteihin

Alennusmyynnit saatetaan tulkita yleisötilaisuudeksi, mikä voi monilla alueilla rajoittaa asiakasmäärää.

Koronaviruspandemian vuoksi annetuilla kokoontumisrajoituksilla voi olla vaikutuksia joulun jälkeisiin alennusmyynteihin, Taloussanomat kertoo.

Esimerkiksi Ruotsissa viranomaiset ovat koronavirustilanteen takia kehottaneet kivijalkakauppoja perumaan joulun jälkeiset alennusmyyntinsä, jotta tartuntariskiä lisääviltä väentungoksilta vältyttäisiin.

Suomessa viranomaiset eivät ole antaneet erillistä ohjeistusta sen suhteen, pitäisikö kauppojen vähentää alennusmyyntien mainostamista tai tehdä poikkeusjärjestelyjä myymälässä ruuhkien välttämiseksi.

Sen sijaan Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on asettanut useisiin Suomen sairaanhoitopiireihin kokoontumisrajoituksen, jonka mukaan yleisötilaisuuteen ja yleisiin kokouksiin voi osallistua enintään kymmenen henkilöä.

Aluehallintoviraston ylijohtajan Markko Pukkinen sanoo Taloussanomille, että kauppojen alennusmyyntien mainontaan voi tästä näkökulmasta liittyä tiettyjä ongelmia.

– Jos jokin kauppa esimerkiksi erikseen mainostaa joulun jälkeisten alennusmyyntien avajaisia, niin siinä voivat täyttyä tietyt yleisötilaisuuden kriteerit. Tällöin kokoontumisrajoitukset tulevat sovellettavaksi ja kaupassa ei saisi periaatteessa olla paikalla yli kymmentä henkeä, hän sanoo Taloussanomille.

Avin tekemiä rajoituspäätöksiä valvoo poliisi, joka voi tehdä oman tulkintansa siitä, onko kyse kokoontumislain mukaisesta kokouksesta tai kokoontumisesta, mikäli kauppa on etukäteen mainostanut alennusmyyntien alkamista. Sen määritteleminen, onko kaupan alennusmyynti varsinaisesti tapahtuma, on kuitenkin haastavaa.

– Hintojen alentaminen ei vielä tee alennusmyynnistä tapahtumaa, vaan huomioon on otettava myös tilaisuuden tai tapahtuman luonne ja se, miten sitä on markkinoitu, Pukkinen toteaa.

Useat Taloussanomien haastattelemat kauppojen edustajat kertovat kannustavansa asiakkaita tekemään alennusmyyntiostokset verkkokaupan puolella.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt