Verkkouutiset

Talsa: Asumisoikeusasuntojen suosio nousussa – jonotusmenettelyä arvostellaan

Asumisoikeusasunnossa asuminen on edullista varsinkin pääkaupunkiseudulla. Niiden jonotusjärjestelmästä haluttaisiin kuitenkin luopua, kirjoittaa Taloussanomat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Asumisoikeusasuntoihin jätettiin viime vuoden marraskuuhun mennessä lähes 50 000 hakemusta. Suomen Asumisoikeusyhteisöjen (SAY) mukaan suuri hakijoiden määrä kertoo asumisoikeusasumisen suosiosta. Suurin osa, 30 751 hakemusta, jätettiin pääkaupunkiseudun asumisoikeusasuntoihin, mikä SAY:n mukaan kertoo kohtuuhintaisten asuntojen puutteesta pääkaupunkiseudulla. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn tilastojen mukaan asumisoikeusasuminen on edullista pääkaupunkiseudulla ja erityisesti Helsingissä

Asumisoikeusasunnon saaminen alkaa siitä, kun hakee järjestysnumeron kunnan asuntotoimistosta. Jonotustilanteessa vapaa asunto luovutetaan sille, jolla on pienin järjestysnumero. Järjestysnumerot eivät vanhene, eivätkä poistu käytöstä, ennen kuin ne on käytetty. SAY pitää käytäntöä tehottomana.

– Jonotusjärjestelmä aiheuttaa turhaa työtä ja hidastaa asuntojen saamista. Jonottamisen sijaan asumisoikeusasuntoja omistavat yhtiöt voisivat välittää vapaita asuntoja niitä tarvitseville varallisuusrajojen puitteissa, ehdottaa SAY:n puheenjohtaja Marko Pyykkönen.

Asumisoikeusasunnot rakennetaan valtion tuella ja niihin pääsee asumaan maksamalla asumisoikeusmaksun. Maksu on 15 prosenttia asunnon hankintahinnasta. Hankintahinnan lisäksi asukas maksaa kuukausittaista käyttövastiketta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)