X
SULJE MAINOS
Sanna Suvanto-Harsaae. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Talousvaikuttaja: Hidasteleva Suomi voisi ottaa mallia Tanskasta

Sanna Suvanto-Harsaae peräänkuuluttaa radikaaleja keinoja työvoimapulan ratkaisemiseksi.

Työvoimapulasta kärsivän Suomen kannattaa ottaa mallia Tanskasta, esittää pitkän linjan hallitusammattilainen Sanna Suvanto-Harsaae Talouselämän kolumnissaan.

Suvanto-Harsaae työskentelee hallituksen puheenjohtajana useassa pohjoismaisessa pörssiyhtiössä. Hänet on monta kertaa arvioitu yhdeksi Suomen yrityselämän vaikutusvaltaisimmista naisista.

Suomen suurimmiksi ongelmiksi Suvanto-Harsaae arvioi työvoimapulan. Yritykset eivät saa viranomaisten kankeuden takia koulutettua työvoimaa tarpeeksi nopeasti Suomeen, mutta pulaa on nyt myös ei-korkeakoulutetuista työntekijöistä.

– Työvoimapulaan on nyt pakko puuttua radikaaleilla keinoilla. Jos näin ei tehdä, pula tekijöistä voi tuhota alkavan nousukauden. Siihen velkaantuneella Suomella ei ole varaa.

Suvanto-Harsaae kehottaa ”Pohjolan rautakangeksi” luonnehtimaansa Suomea tutustumaan Tanskan malliin.

– Tanskan pääministeri lanseerasi syyskuussa kampanjan, jonka ytimessä on yksilön yhteiskunnallinen vastuu: jokaisen pitää tuoda oma kortensa kekoon. Hyvinvointiyhteiskunnalla ei ole varaa vapaamatkustajiin. Tanskan pääministeri valisti myös, että työnteon ei tarvitse olla hauskaa, vaan sitä täytyy vain tehdä, Suvanto-Harsaae kirjoittaa.

– Työkaluna Tanskan hallitus käyttää esimerkiksi vastavalmistuneiden työttömyyskorvausten alentamista, jotta unelmatyötä ei etsitä liian pitkään. Tietyt työttömät työllistetään talkootyöhön, niin sanottuun yhteiskuntatyöskentelyyn.

Tanskalaiset haluavat Suvanto-Harsaaen mukaan katkaista tavan, jossa tukea saa ”istumalla kotona”.  Rahallista tukea tulee saada vain suoritetta vastaan.

– Vaikka Tanskassa on vallalla populistinen, vierastyövoimaa vastustava poliittinen henki, kulissien takana vallitsee konsensus ulkomaalaisen työvoiman lisäämisestä. Nyt tanskalaiset etsivät uutta sanaa, millä he voisivat kutsua ”työperäistä maahanmuuttoa”. Ideologiat taipuvat, kun todellisuus sitä vaatii.

Suomen ongelma on liika kankeus länsi-Euroopan nopeisiin ja joustaviin maihin verrattuna, talousvaikuttaja uskoo.

– Jos Suomi tapansa mukaan hidastelee etsiessään keinoja työvoimaa saadakseen, muut maat vievät parhaat päältä.

Helsingin pormestari, ekonomistitaustainen Juhana Vartiainen (kok.) allekirjoittaa Suvanto-Harsaae näkemyksen.

– Kyllä. Tanskan rakenteellinen työttömyysaste on runsaan 4 prosentin tienoilla, Suomessa 8 prosentin. Valtava ero, joka näkyy hyvinvoinnissa, tulevaisuudenuskossa ja julkistaloudessa, Vartiainen kommentoi kolumnia Twitterissä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt