Henkilö menossa työvoimatoimistoon. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Taloustuntija: Hallituksen otsalle kylmää hikeä joka kuukausi

Pankkiekonomisti varoittaa, että työllisyys kasvoi toukokuussa vain osa-aikaisilla.

Danske Bankin ekonomistin Jukka Appelqvistin mielestä Tilastokeskuksen tiistaina julkistamat toukokuun työllisyysluvut eivät tuoneet jättiyllätyksiä. Työmarkkinoiden korkeasuhdanne jatkuu edelleen, mutta suunta on tällä hetkellä lähinnä vaakatasossa.

Työllisyysaste oli toukokuussa ilman kausi- ja satunnaisvaihtelua 72,6 prosenttia ja työttömyysaste 6,6 prosenttia. Trendit ovat Appelqvistin mukaan pysytelleet alkuvuoden pitkälti paikallaan yksittäisten kuukausien heilumisesta huolimatta.

– Melko pirteältä vaikuttavia työllisyyslukuja himmentää myös se, että toukokuussa työllisyys kasvoi vain osa-aikaisen työn osalta, kun kokoaikaisen työn määrä jopa laski, Appelqvist huomauttaa tiedotteessa.

Toukokuun luvut eivät hänen mielestääm anna aihetta erityiseen huoleen, mutteivat toisaalta viittaa siihenkään, että työllisyys olisi Suomessa erityisemmin nousemassa tällä hetkellä.

– Uudelle hallitukselle työllisyystilastojen julkistuspäivästä uhkaa tulla kuukausittainen päänsärky, kun kylmä hiki otsalla joudutaan odottamaan, näkyykö tilastoissa minkäänlaista merkkiä toivotusta työllisyyden paranemisesta. Tämän päiväisistä luvuista ei varsinaisesti sellaista merkkiä löydy, mutta lukemat ovat riittävän hyvät, jotta kesän vietto voi jatkua seuraavaan julkistukseen saakka kohtalaisen leppoisasti, Appelqvist toteaa.

Appelqvistin mukaan aika yleisesti hyväksytäänkin, ettei työllisyysaste itsestään nouse 75 prosenttiin. Sen sijaan huomio kohdistuu hänen mielestään nyt siihen, tullaanko näkemään edes sellaista loivempaa nousua, johon monet edelleen luottavat.

Lue myös:

Työllisyysaste jatkoi toukokuussa nousuaan

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt