Taloustieteen professori: Ei kukaan korkeasti koulutettu ole niin hullu, että tulisi Suomeen töihin

Matti Virenin mukaan yliopistot kilpailevat tulevaisuudessa yritysten tavoin.

Taloustieteen professori Matti Viren sanoo Uuden Suomen blogissa, että vapaa liikkuvuus on tullut Suomen koulutusjärjestelmälle kalliiksi.

Virenin mukaan yliopistokoulutus on investointi, jonka tuotot menevät kuitenkin pääasiassa yksityisille tahoille. Suomen valtio saa toki verorahoina osan takaisin, mutta kun täällä opiskelevat lähtevät ulkomaille töihin, Suomen valtiolle ei jää mitään.

Viren kannattaa vapaata liikkuvuutta ja sitä, että Suomi voi rekrytä ihmisiä töihin Harvardin kaltaisista huippuyliopistoista. Hänen mukaansa sille, että kukaan Harvardista ei kuitenkaan tule Suomeen ja että Suomesta lähdetään ulkomaille, on tismalleen sama syy.

‒ Tiedän mitä kaikki ajattelevat. Ei kukaan korkeasti koulutettu ole niin hullu, että tulisi Suomeen töihin. Täällä ovat alhaiset palkat, euroalueen korkein hintataso ja todellinen verohelvetti, Viren sanoo.

Hän ihmettelee, miksi koulutusleikkauksia vastustetaan niin yksimielisen jyrkästi.

‒ Kun on vapaa liikkuvuus, rahan perässä tulijoita ja menijöitä on paljon, mutta maksajia entistä vähemmän. Siksi pelisääntöjen pitää muuttua. Se julkisten palvelusten ja tulonsiirtojen järjestelmä, joka meillä oli vielä muuttama vuosikymmen sitten, ei enää pärjää kansainvälisessä kilpailussa, Viren sanoo.

Yliopistot joutuvat Virenin mukaan tulevaisuudessa kilpailemaan maailmalla samalla tavalla kuin yritykset, ja ne eivät hänen mukaansa menesty ilmaispalveluja tuottamalla.

‒ Miksi Suomen valtion pitäisi kouluttaa ilmaiseksi ihmisiä, jotka muuttavat ulkomaille – tai sitten ulkomaalaisia, jotka tulevat käymään Suomessa? Eikö olisi järkevämpää antaa ihmisten kouluttautua missä haluavat ja mennä töihin sinne, minne haluavat? Ja se sijaan huolehtia siitä, että korkeasti koulutettuja palaa tai tulee Suomeen töihin, Viren sanoo.

Kommentit