Verkkouutiset

Sijainti vastaanottokeskuksen lähellä näyttäisi laskevan asunnon myyntihintaa

Kiinteistönvälittäjille tehdyn kyselyn mukaan 86 prosenttia heistä arvioi asunnon sijainnin lähellä vastaanottokeskusta laskevan myyntihintaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Peräti 92 prosenttia vastanneista näki sen pidentävän myyntiaikaa, kertoo Ihmeveikko.fin tekemä kysely.

– Tulokset olivat tältä osin yllättävän jyrkät. Noin 9/10 kyselyyn vastanneista asuntokaupan ammattilaisista arvioi vastaanottokeskuksen sijainnin myytävän asunnon läheisyydessä sekä alentavan asunnon myyntihintaa että pidentävän myyntiaikaa, toteaa Ihmeveikko Oy:n toimitusjohtaja Hannes Mattila.

Asunnon myyntihintaan ja myyntiaikaan vaikuttavina tekijöinä kysyttiin erilaisten rakennusten tai maamerkkien sijainnin vaikutusta asunnon myyntiin, joita olivat kirkko, teollisuushalli, leikkikenttä, urheilukenttä, hautausmaa, päiväkoti tai koulu, moottoripyöräjengin kerhotila, kaupungin vuokra-asunnot, opiskelija-asuntola, vankila, vanhusten hoitokoti, vammaisten palvelutalo, päihdehoitolaitos, poliisiasema, sairaala ja pakolaisten vastaanottokeskus.

Kunkin vaihtoehdon kohdalla kysyttiin sitä, minkälainen vaikutus välittäjien tekemien havaintojen perusteella on myyntiaikaan tai myyntihintaan sillä, että kyseinen rakennus sijaitsee myytävän asunnon läheisyydessä.

Vastaanottokeskuksen läheisyys arvioitiin kaikkein useimmin kielteiseksi. Seuraavaksi eniten kielteistä vaikutusta kyselyn vaihtoehdoista arvioitiin olevan moottoripyöräjengin kerhotilalla, päihdehoitolaitoksella ja vankilalla.

– Toki on syytä huomioida, että kyse on melko suppeasta kyselystä, eikä meillä ole tarkkaa dataa edellä mainittujen seikkojen todellisista vaikutuksista asunnon markkina-arvoon. Uskon kuitenkin alan ammattilaisilla olevan näkemystä vallitsevista asenteista kokemuksensa ja päivittäisen työnsä pohjalta, huomauttaa Mattila.

Hän toteaa, ettei ole syytä osoittaa sormella kiinteistönvälittäjiä.

– He toimivat tässä vain viestinviejänä sille, miten asunnon myyjät ja ostajat heidän tekemiensä havaintojen perusteella toimivat ja tekevät valintojaan, selittää Mattila.

– Ostajien voi kyselyn perusteella katsoa vieroksuvan esimerkiksi vastaanottokeskusta ja päihdehoitolaitosta asunnon läheisyydessä. Uskon, että suuri osa suomalaisista ei tiedä näiden toiminnasta kovin paljon. Viranomaisten tulisikin mielestäni pyrkiä huolehtimaan entistäkin paremmasta viestinnästä kaikkien osapuolten ymmärryksen ja kunnioituksen lisäämiseksi, sanoo Mattila.

Kyselyn perusteella leikkikenttä ja päiväkoti tai koulu sekä urheilukenttä asunnon läheisyydessä helpottavat asunnon myyntiä pikemmin kuin vaikeuttavat sitä. Kirkon, hautausmaan ja vanhusten hoitokodin katsottiin sen sijaan olevan hyvin neutraaleja muuttujia.

Kyselyn tuloksista kävi ilmi, että asunnon myyntihintaa kohensi eniten päiväkodin tai koulun läheisyys.

Kysely suoritettiin 28-30.8. välisenä aikana. Se lähetettiin noin 1300 kiinteistönvälittäjälle sähköpostitse ja siihen vastasi yhteensä 116 kiinteistönvälittäjää eri toimistoista ympäri Suomea.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)