Verkkouutiset

Tilaajavastuusta halutaan laajempi ja laiminlyönneistä kovemmat seuraukset

Tilaajan selvitysvelvollisuutta tulisi muuttaa verotusta ja eläkevakuutusta koskevien tietojen osalta sekä laajentaa koskemaan myös työterveyshuollon järjestämistä. Myös lain rikkomisesta koituvia seurauksia aiotaan kiristää.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Näin ehdottaa tilaajavastuulain uudistamista selvittänyt työryhmä, joka luovutti loppuraporttinsa työministeri Lauri Ihalaiselle (sd.).

Tilaajavastuulaki koskee pääosin kaikkia yrityksiä, valtion työnantajia, kuntia ja seurakuntia, jotka käyttävät vuokratyövoimaa tai alihankintaa.

– Pidän esitystä tärkeänä edistysaskeleena tilaajavastuun laajentamisessa ja laiminlyöntien seurausten sanktioinnissa, Ihalainen sanoo.

Työryhmän esityksestä on tarkoitus valmistella hallituksen esitys niin, että se on annettavissa eduskunnan käsittelyyn ensi syksynä.

Tilaajavastuulaki antaa tilaajille mahdollisuuden varmistaa, että niiden kanssa vuokratyöstä tai alihankinnoista sopimuksia tekevät yritykset noudattavat lakia. Tavoitteena on vähentää yrityksille harmaasta taloudesta ja epäterveestä kilpailusta aiheutuvia haittoja.

Työterveyshuolto tilaajan selvitettäväksi

Tilaajan olisi jatkossa selvitettävä alihankintatilanteissa ja työvoiman vuokraustilanteissa Suomeen tilapäisesti tulleiden työntekijöiden eli lähetettyjen työntekijöiden sosiaaliturvan määräytyminen. Näin varmistetaan, että heidät on eläkevakuutettu. Selvitys olisi tehtävä viimeistään ennen sopimuksen mukaisen työn alkamista.

Lisäksi tilaajan olisi sopimusta tehtäessä edellytettävä, että sopimuskumppani toimittaa tiedot myös sopimuskauden aikana työskentelyn aloittavista työntekijöistä.

Uutena asiana tilaajan olisi selvitettävä, että sopimuskumppani on järjestänyt työntekijöilleen työterveyshuollon.

Toisaalta selvitysvelvollisuutta myös kevennettäisiin. Tilaaja voisi jatkossa valtaosassa tapauksia itse tarkistaa sopimuskumppanin verotustiedot julkisesta verovelkarekisteristä. Varsinaista Verohallinnon tekemää verovelkatodistusta tarvittaisiin vain poikkeustapauksissa.

Laiminlyöntien seuraamuksia kiristettäisiin

Työryhmä ehdottaa, että lain rikkomisesta tilaajalle koituvia seurauksia kiristettäisiin ja yhdenmukaistettaisiin. Laiminlyöntimaksu olisi jatkossa vähintään 2 000 euroa ja enintään 20 000 euroa. Vastaavasti korotettu laiminlyöntimaksu olisi vähintään 20 000 euroa ja enintään 65 000 euroa. Korotettu laiminlyöntimaksu laajenisi koskemaan rakentamistoiminnan lisäksi kaikkia muitakin lain piirissä olevia aloja.

Myös toistuville laiminlyönneille voitaisiin määrätä aikaisempaa korkeampia laiminlyöntimaksuja.

Sopimuskumppanin velvoitteita ehdotetaan lisättäväksi. Sopimuskumppanilla olisi velvollisuus toimittaa sopimusaikana ulkomaisten työntekijöiden eläkevakuutustiedot tilaajalle ennen työnteon aloittamista. Velvollisuuden laiminlyönnistä sopimuskumppanille voitaisiin määrätä seuraamus lähetetyistä työntekijöistä annetun lain nojalla.

Tilaajavastuun uudistaminen jatkuu hallituksen rakennepoliittisen ohjelman mukaisesti. Käynnissä olevan hankintalainsäädännön kokonaisuudistuksen yhteydessä valmistellaan säännökset siitä, millä perusteella toistuvasti tilaajavastuun laiminlyönyt yritys voidaan sulkea pois julkisista hankinnoista.

Lisäksi tilaajavastuusääntelyä arvioidaan osana harmaan talouden torjuntaan liittyviä myöhemmin käynnistyviä selvityksiä. Tällaisia ovat veronumeron käytön laajentaminen, ryhmäkanteen ulottaminen muun muassa työoikeudellisiin asioihin, työmarkkinoiden neuvottelu- ja sopimusjärjestelmää koskeva kolmikantavalmistelu ja työsuojeluasioissa hallinnollisen seuraamuksen käyttöönoton valmistelu.

Veronumeron käytön laajentamista koskeva hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskuntaan alkuvuodesta 2015.

Lue myös: Palkansaajajärjestöt: Esitys tilaajavastuusta ei auta alipalkkauksen ongelmiin

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)