Verkkouutiset

Talvivaaran kaivokselle uusi ympäristölupa – vakuuksien kokonaissumma nousi 107 miljoonaan euroon

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt uuden ympäristöluvan Talvivaaran kaivoksen toiminnalle ja siihen liittyvälle uraanin talteenottolaitokselle. Ympäristölupaa ei ole sen sijaan myönnetty suunnitellulle Kolmisopen avolouhokselle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ympäristöluvassa asetettavien vakuuksien kokonaissumma on noussut 107 miljoonaan euroon. Nykyiset luvat toiminnalle ovat voimassa siihen asti, kunnes mahdolliset valitukset nyt tehdystä päätöksestä on käsitelty muutoksenhakutuomioistuimessa.

Hakemuksesta poiketen aluehallintovirasto on käsitellyt ympäristöluvan myöntämisen edellytykset uudelleen koko kaivostoiminnan osalta, koska toiminta on muuttunut olennaisesti verrattuna vuonna 2007 myönnettyyn ympäristölupaan.

Päätös mahdollistaa Kuusilammen avolouhoksesta louhittavan malmin rikastamisen ja metallituotannon jatkamisen tuotantotasolla 30 000 tonnia nikkeliä vuodessa. Päätös mahdollistaa lisäksi uraanin talteenoton metallitehtaalle johdettavasta liuoksesta.

Ympäristölupaa ei ole sen sijaan myönnetty Kolmisopen avolouhokselle ja siihen liittyville toiminnoille. Aluehallintovirasto arvioi uuden avolouhoksen avaamiseen liittyvän niin suuren ympäristön pilaantumisen vaaran, ettei lupaa siihen voida kaivoksen nykytilanteessa myöntää. Annettu päätös ei estä hakemasta myöhemmin ympäristölupaa Kolmisopen avolouhokselle.

Tarkentuneiden jätteiden laatutietojen perusteella kaivoksen keskeiset jätteet on luokiteltu vaarallisiksi jätteiksi. Yhtiö on määrätty asettamaan Kainuun ELY-keskukselle vakuus jätehuollon varmistamiseksi. Vakuuksien yhteissumma on 107 miljoonaa euroa. Vakuutta nostavat etenkin liuoskierrosta poistetun ja siten jätteeksi muodostuneen vaarallisen kemikaalin käsittelykustannukset, vesienkäsittelyssä muodostuneiden sakkojen käsittelykustannukset ja kipsisakka-altaan 1 pintarakenteen tiukentunut vaatimustaso.

Talvivaara Sotkamo Oy perui viikko sitten pyyntönsä saada aloittaa uraanin talteenottolaitoksen toiminta muutoksenhausta huolimatta. Päätös ja siinä annetut lupamääräykset voidaan panna täytäntöön, kun asia saa lainvoiman. Mahdollisien valitusten käsittelyn ajan toiminnassa noudatetaan jätevesien johtamisen osalta keväällä 2013 annettua päätöstä ja muun toiminnan osalta vuoden 2007 ympäristölupaa.

Korvausvaatimuksia käsitellään aluehallintovirastossa tästä lupapäätöksestä erillään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)