Verkkouutiset

MTK: Lannoitteiden hinnat karanneet käsistä – vain Suomessa

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n mukaan lannoitteiden hinnat ovat nousseet lähes 50 prosenttia viimeisen viiden vuoden aikana. Samaan aikaan muualla EU:ssa hinnat ovat nousseet vain 10-20 prosenttia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

− Tilanne on kohtuuton suomalaisille maatiloille, sanoo MTK:n tuotantotalousvaliokunnan puheenjohtaja Jukka Leikkonen.

Euroopan yhteisöjen tilastotoimisto Eurostatin lannoitteiden ja maanparannusaineiden hintaindeksi kertoo karua kieltään. Suomen hintakehitys eroaa merkittävästi muiden maiden kehityksestä.

−Kotimaassa lannoitehinnat eivät seuraa eurooppalaisten lannoitemarkkinoiden hintakehitystä. Tämä kertoo lannoitemarkkinoiden toimimattomuudesta Suomessa. Useassa EU-maassa kuten Tanskassa, Saksassa, Ranskassa ja Hollannissa lannoitteiden hinnat kääntyivät laskuun vuonna 2012, mutta Suomessa hinnat jatkoivat nousuaan, sanoo Leikkonen.

Hän toteaa, että niin viljan kuin lihankin tuottajahintakehitys kotimaassa noudattelee pitkälti muissa EU-maissa vallitsevaa kehitystä toisin kuin lannoitteissa, mikä kuristaa viljelijän kukkaroa entisestään.

Leikkosen mukaan kotimaiset lannoitemarkkinat eivät toimi.

− Lannoitevalmistaja Yara käyttää Suomessa yli 80 prosentin markkina-asemaansa hyväkseen ja ulosmittaa viljelijöiden tuloja korkeilla lannoitteiden hinnoilla. Näyttää siltä, että Yara käyttää markkina-asemaansa tuottajien ryöstämiseen. Sen on korvattava viljelijöille koituneet menetykset ja laskettava lannoitteidensa hintoja, MTK vaatii.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)