Verkkouutiset

Keskustan varapuheenjohtaja: Finnair-tapaus edellyttää osakeyhtiölain muutosta

Kansanedustaja Katri Kulmuni ehdottaa Finnairin Pekka Vauramon tapauksen takia muutosta osakeyhtiölakiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Finnairin toimitusjohtaja Pekka Vauramon lisäeläkkeestä päätti yhtiön hallitus vastoin yhtiön enemmistöomistajan linjauksia. Tämä oli mahdollista, koska osakeyhtiölain ja toimijoiden oman sääntelyn mukaan ylimmän johdon palkka- ja palkkiopolitiikasta päättävät pörssiyhtiöiden hallitukset, Katri Kulmuni selvittää.

Osakeyhtiölain mukaan yhtiökokous päättää ainoastaan hallitusten jäsenten palkkioista.

Katri Kulmunin mielestä pörssiyhtiöiden ylimmän johdon palkka- ja palkkio-ohjelmista päättää aivan liian pieni piiri.

– Käytännössä kyse on sisäpiiristä, jossa yritysjohtajat päättävät toinen toistensa palkoista. Sisäsiittoisuutta tulisi vähentää siirtämällä ylimmän johdon yleisestä palkka- ja palkkiopolitiikasta päättäminen pois pörssiyhtiöiden hallituksilta yhtiökokouksen tehtäväksi, hän sanoo.

Kulmunin mukaan muutos mahdollistaisi myös keskustelun siitä, ovatko ylisuuret palkkio-ohjelmat todella yritysten edun mukaisia.

Hän toteaa, että suurituloisimpien yritysjohtajien ansiot ja eläkeohjelmat eivät ole olleet enää pitkään aikaan missään suhteessa saavutettuihin tuloksiin tai kansalaisten oikeudentajuun.

– On täysin oikeustajun vastaista päättää ylisuurista palkkio-ohjelmista aikana, jolloin yhtiöiden työntekijöiltä odotetaan tiukkaa palkkamalttia. Arvelen, että monet suomalaiset osakkeenomistajat pitävät yhtiöiden johdon palkkiojärjestelyitä kohtuuttomina tuloksiin nähden, Kulmuni sanoo.

Hän toivoo, että oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) tarttuu ylimmän johdon palkkiokäytäntöön puuttuvaan ehdotukseen ja tuo osakeyhtiölain muutoksen eduskunnalle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)