Verkkouutiset

”Hinnat asettavat raamit koolle” – Uudet asunnot pienentyneet kolmanneksen

Uusien asuntojen keskikoko on Huoneistokeskuksen uuden toimitusjohtajan Ari-Matti Purhosen mukaan pienentynyt merkittävästi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2010 aloitettujen asuntojen keskipinta-ala Suomessa oli vielä 91,9 neliötä, mutta viime vuonna enää 63,1 neliötä. Ari-Matti Purhonen pitää pienentymistä merkittävänä.

– Suurien neliömäärien sijaan moni asunnon ostaja toivoo keskeistä sijaintia ja hyviä palveluita. Erityisesti pääkaupunkiseudulla korkeat neliöhinnat asettavat ostajan näkökulmasta raamit asunnon koolle, hän kertoo Huoneistokeskuksen kesäkuun asuntomarkkinakatsauksessa.

Asuntomarkkinat ovat eriytyneet myös maantieteellisesti. Esimerkiksi toukokuussa puolet Suomessa tehdyistä asuntokaupoista tehtiin kymmenessä suurimmassa kaupungissa.

– Kasvukeskuksissa asunnot liikkuvat, mutta syrjäisemmillä alueilla asuntojen myyntiajat voivat olla pitkät ja isoa remonttia vaativaa omakotitaloa voi olla vaikea saada myydyksi, Purhonen kertoo.

Myös uusien asuntojen rakentaminen keskittyy. Purhonen viittaa Rakennusteollisuuden kesäkuun asuntotuotantokyselyyn, jonka mukaan suunnitelluista aloituksista Helsingin seudun osuus on tänä vuonna 43 prosenttia, Tampereen osuus 12 prosenttia ja Turun osuus 9 prosenttia.

Asuntotuotanto on Purhosen mukaan viime vuosina myös keskittynyt voimakkaasti kerrostaloihin.

Lue myös:

Vanhojen asuntojen kauppa väheni toukokuussa kolme prosenttia

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)