Ratkaisun koronaviruspandemiaan toivotaan löytyvän rokotteesta. LEHTIKUVA/AFP

Tällaista on olla koronarokotteen koehenkilönä

Yhdysvaltalaisyrityksen rokotteen kokeilussa potilasta seurataan tarkasti.

Las Vegasista kotoisin oleva baarimikko Louis kertoo CNBC:lle kokemuksistaan koronavirusrokotetutkimuksen koehenkilönä. 45-vuotias Louis osallistuu Yhdysvaltain Massachussetsissa sijaitsevan biotekniikkayhtiö Modernan kehittämän rokotteen kokeiluun, joka aloitettiin kuluvana kesänä.

Rokotekokeiluun osallistuu noin 30 000 ihmistä ympäri Yhdysvaltoja. Las Vegas valittiin mukaan kokeiluun, koska kaupungin koronavirustilanne on ollut huono.

Louis valittiin koehenkilöksi, koska hänellä on korkea riski saada virus baarimikon työssään. Hän halusi osallistua tutkimukseen, koska hänen ystävänsä joutui 31 päiväksi koomaan koronaviruksen aiheuttamaan tautiin sairastuttuaan.

Louis ei halua kertoa haastatelussa koko nimeään, koska hänellä ei ole Modernan lupaa kertoa tutkimuksesta.

Oireita seurataan

Kokeilun alussa Louisia pyydettiin vastaamaan puhelimitse kysymyksiin hänen iästään ja sairaushistoriastaan. Muutaman päivän kuluttua hänet kutsuttiin klinikalle. Sinne hän meni 5. elokuuta. Käynti kesti noin viisi tuntia.

Aluksi hän allekirjoitti noin 20-sivuisen lomakkeen, jossa kerrottiin tutkimuksesta ja mahdollisista sivuvaikutuksista. Hänelle tehtiin verikokeet ja covid-19-testi.

Samana iltapäivänä hän sai ensimmäisen rokoteannoksen.

Louis lähti klinikalta mukanaan infopaketti. Häntä kehotettiin olemaan kertomatta osallistumisestaan sosiaalisessa mediassa, mutta hän sai luvan kertoa läheisilleen. Hän kertoo, ettei ole puhunut aiheesta aivan kaikille, koska pelkää muiden reaktioita.

Ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen hänen on pitänyt kirjata sovellukseen kaikki oireet, joita hän kokee. Hän saa myös viikoittain puhelun, jossa hänen tulee kertoa mahdollisista oireistaan.

Louis kertoo, että hänen kokemansa oireet ovat olleet varsin lieviä. Hän kertoo olleensa hieman väsyneempi kuin normaalisti.

Jos oireet pahenevat, Louisin tulee olla välittömästi yhteydessä klinikkaan. Hänellä on mahdollisuus päästä heti koronavirustestiin.

− Olen saanut hyvin tukea, hän kertoo.

Louis ei tiedä, onko hän saanut varsinaisen rokotteen vai lumelääkkeen. Hän ei ole juuri muuttanut elämäntapojaan rokotteen saatuaan.

Toinen annos on määrä antaa noin kuukausi ensimmäisestä. Rokotekokeilun tarkoituksena on tutkia rokotteen turvallisuutta, tehoa ja immuunivastetta covid-19-virusta vastaan. Tutkimuksessa tarkkaillaan immuunivastetta kahden vuoden ajan toisen rokoteannoksen antamisen jälkeen.

Viimeisimpien kyselyjen mukaan 50−75 prosenttia yhdysvaltalaisista aikoo ottaa koronavirusrokotteen, kun se tulee saataville. Luvut ovat herättäneet huolen matalasta rokotekattavuudesta, joka ei estäisi viruksen leviämistä väestössä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt