X
SULJE MAINOS

”Tällaista hyökyaaltoa ei Suomi mitenkään voi kestää” – ”hulluutta”

Kansanedustajan mukaan hätä ei voi olla syynä joukkopaolle Ruotsista Suomeen.

Kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydman kirjoittaa blogissaan pakolaistilanteesta otsikolla Turvapaikka Hölmölästä.

Hän viittaa uutisiin, jotka kertoivat pelkästään sunnuntaina Suomen rajan ylittäneen Torniossa yli 500 turvapaikanhakuaikeissa olevaa ihmistä. Rydmanin mukaan tänä vuonna Suomeen arvioidaan tulevan turvapaikanhakijoita 25 000-30 000, ensi vuonna ehkä jopa 50 000.

– Tällaista hyökyaaltoa ei Suomi mitenkään voi kestää. Järjestelmämme oli äärirajoillaan jo aiempana ennätysvuonna 2009, kun turvapaikanhakijoita saapui maahan 5 988. Silloin vastaanottokapasiteetti ja kyky käsitellä turvapaikkahakemukset asianmukaisesti olivat jatkuvasti koetuksella, Wille Rydman toteaa.

– No, kuulemma ”hätä ei tunne hintalappua”. Mutta ”hätä” ei voi olla syy, joka saa ihmisen pakenemaan Ruotsista Suomeen. Mikäli akuutti hätä on ollut näiden ihmisten alkuperäinen syy jättää kotinsa, niin se hätä on jäänyt taakse jo tuhansia kilometrejä sitten. Syy sille, että matka jatkuu näin kauas pohjoiseen eikä pysähdy ensimmäisiin rauhallisiin satamiin, on jokin muu kuin hätä.

Hänen mukaansa ”kansainvaellus ei ole mikään spontaanisti syntynyt ilmiö, vaan ihmissalakuljettajien miljardiluokan bisnes”.

– Matkanjärjestäjät ovat hyvin perillä eurooppalaisista normeista ja eri EU-maiden sisäisistä käytännöistä. He myyvät asiakkailleen eräänlaisia turvapaikkapakettimatkoja, joihin sisältyy myös konsultaatiota siitä, mitä missäkin pitää sanoa ja minne asti matkaa kannattaa jatkaa.

”Vasta Suomi kelpaa”

Kansanedustajan mielestä hälytyskellojen pitäisi soida jokaisella ajattelevalla ihmisellä, kun osa matkaajista uhkaa mieluummin hypätä mereen kuin rekisteröityä turvapaikanhakijoiksi Ruotsissa – ”vasta Suomi kelpaa”.

– Miksi ihmeessä nämä ihmiset haluavat turvapaikkahakemuksensa käsittelyyn nimenomaisesti Suomessa eivätkä missään muussa Euroopan maassa, joita on sattunut matkan varrelle? Eikö hädänalaiselle kelpaisi mikä hyvänsä rauhallinen maailmankolkka, miksi kummassa matkan päämääräksi valikoituu niin epäoletettava kohde kuin Suomi?

Rydmanin mukaan vastauksen jäljille pääsee tilastoista. Syyrialaisia turvapaikanhakijoita oli elokuun loppuun mennessä vain 2,7 prosenttia kaikista tämän vuoden turvapaikanhakijoista. Irakilaiset ja somalit muodostavat yhdessä 64,3 prosenttia turvapaikanhakijoista.

– Mutta tässä päästäänkin asian ytimeen. Somalien ja irakilaisten osalta Suomi on Pohjoismaiden heikko lenkki, ja asiantuntevat ihmissalakuljettajat tietävät tämän, hän kirjoittaa.

– Ensinnäkin Suomi antaa näille kansallisuuksille myönteisen turvapaikkapäätöksen muita Pohjoismaita löperömmin. Viime vuonna myönteisen turvapaikkapäätöksen sai somaleista Tanskassa 51 %, Norjassa 59 % ja Ruotsissa 69 %, mutta Suomessa jopa 90 % hakijoista. Irakilaisten kohdalla vastaavat luvut olivat Tanska 13 %, Norja 31 %, Ruotsi 50 % ja Suomi peräti 76 %.

Suomesta ei myöskään palauteta yhtä paljon lähtömaihin. ”Siksi ammattitaitoiset ja läksynsä lukeneet ihmissalakuljettajat myyvät turvapaikkapakettimatkansa somaleille ja irakilaisille juuri Suomeen”.

Hulluutta kerrakseen

– Pidän vähintäänkin erikoisena, kuinka sallivasti tällaiseen järjestäytyneeseen rikollisuuteen Suomessa suhtaudutaan. Ihmisiä, jotka pääsääntöisesti eivät ole lähtöisin konfliktialueilta ja jotka muualla Pohjoismaissa tilastojen perusteella varsin todennäköisesti lähetettäisiin takaisin kotiin, kohdellaan täällä kuin vastikään luotisateelta pelastuneita. Ihmisiä, jotka ovat maksaneet viisinumeroisia summia ihmissalakuljettajien järjestämistä matkoista halki Euroopan, pidetään täällä onnettomina vähäosaisina, joiden hyväksi järjestetään keräyksiä tarmolla, jollaista harvemmin nähdään oman kotimaamme vähäosaisten kohdalla, Wille Rydman kirjoittaa.

– Ja jollei tässä olisi hulluutta jo kerrakseen, niin muutamat ovat intoutuneet maalailemaan myös optimistista visiota siitä, kuinka nämä äskettäin maahan tulleet irakilaiset ja somalit ovat mahdollisuus suomalaisille työmarkkinoille.

Tätä optimismia on hänen mielestään vaikea jakaa, kun tilastot osoittavat, että juuri nämä kaksi kansallisuutta työllistyvät Suomessa erityisen heikosti.

– Silti osa ”tiedostavista” suomalaisista reagoi tähän motiiveiltaan äärimmäisen kyseenalaiseen turvapaikanhakijatulvaan heiluttelemalla ”Tervetuloa!” -kylttejä.

Pilapiirtäjä Kari Suomalaisen piirros, jossa Suomeen saapuneet turvapaikanhakijat toteavat olevansa ”perillä Hölmölässä”, onkin Wille Rydmanin mielestä ajankohtaisempi kuin koskaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt