Kiinalaisten pidätyskeskusten olosuhteet puhuttavat. LEHTIKUVA / AFP Greg Baker

Tällaisia ovat karut olosuhteet Kiinan pidätyskeskuksissa

Lain mukaan epäillyt voidaan pidättää yli 13 vuodeksi ilman tuomiota.

Kiinalaisen lakimiehen tekemän epävirallisen selvityksen mukaan pidätettyjä kohdellaan Kiinassa kyseenalaisesti, kertoo South China Morning Post. Tiedot ovat peräisin noin kolmeltakymmeneltä pidätettyjen asioita hoitavalta lakimieheltä ja ne kattavat useimmat useimmat provinssit.

”Tämän tutkimuksen on tarkoitus antaa julkisesti lisää tietoa laitosten olosuhteista. Ennen tätä pidätyskeskuksista on ollut saatavilla hyvin vähän tietoa, eikä niistä ole kuvia tai tietoa millaisia tiloja niissä on”, selvityksen tehnyt Huang Sha sanoo.

Kyselyn mukaan 90 prosenttia pidätetyistä nukkuu ahtaissa tiloissa ja kolmanneksen mukaan nukkumatilat ovat ylikansoitettuja. Yhden pidätetyn mukaan hän nukkui lattialla kuuden muun kanssa vieri vieressä. Kaksi kolmesta sai myös alle kaksi tuntia ulkoilua ja 18 prosenttia ei päässyt lainkaan ulos selleistään.

Lämpimään suihkuun ei kyselyn mukaan pääse suurin osa pidätetyistä, vaan yli puolet saa tyytyä kylmään veteen. Vain joka viides vanki pääsi lämpimään suihkuun päivittäin. Vankeja myös pahoinpidellään, pidetään nälässä ja heille ei anneta mahdollisuutta lääketieteelliseen hoitoon.

Huang toivoo, että lisääntynyt tietoisuus estäisi väärinkäytöksiä ja hillitsisi mielivaltaisia pidätyksiä.

”Viranomaiset yrittävät todennäköisesti vaientaa minut, mutta olen tottunut siihen”, hän sanoo.

Pekingiläislakimies Wang Zhenyun mukaan kysely ei kuitenkaan onnistunut esittämään kriittisiä kysymyksiä siitä, ovatko pidätetyt saaneet kunnollisen oikeusprosessin oikeudenkäynteineen, kuinka pitkään heitä on pidetty vangittuna ja onko heidän oikeudestaan olla yhteydessä perheenjäseniinsä ja lakimiehiinsä huolehdittu.

Kiinan lain mukaan rikosepäiltyä voidaan pitää vangittuna jopa 157 kuukautta ja äärimmäisimmissä tapauksissa loputtomasti.

”Tämä on perustavaa laatua oleva kysymys oikeusjärjestelmässämme. Todennäköisyys tulla pidätetyksi ennen oikeudenkäyntiä on erittäin korkea”, Wang sanoo.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt