Matrosskaja Tišinan vankila. LEHTIKUVA / AFP Natalia Kolesnikova

Tällaisessa vankilassa Aleksei Navalnyita pidetään

Ympärivuorokautinen valvonta on Matrosskaja Tišinassa arkipäivää.

Palattuaan keskiviikkona takaisin Venäjälle, oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi pidätettiin Moskovan lentoasemalla ja määrättiin poliisiasemalla pidetyn oikeudenkäynnin jälkeen vangittavaksi 30 päiväksi Matrosskaja Tišinan vankilaan Moskovan lähettyville. Pahamaineisella vankilalla on pitkä historia, johon sisältyy muun muassa epäilyttäviä kuolemia ja tiukkaa valvontaa. Asiasta uutisoi Politico.

Ulkopuolelta katsottuna Matrosskaja Tišina, viralliselta nimeltään Venäjän vankeinhoitopalvelun Moskovan kaupungin valtiollinen laitos IZ-77/1, ei näytä vankilalta. Yli sata vuotta vanhan rakennuksen katolla on piikkilankaa ja ulkopuolella pysäköityjä poliisiautoja, mutta muuten rakennus ei vaikuta poikkeukselliselta.

Suuren rakennuksen sisällä kuitenkin vain sata selliä, joissa säilytetään pääasiassa poliittisia vankeja.

– Se on paikka syytetyille, jotka ovat osallisina merkittävissä, poliittisissa oikeustapauksissa. Se on myös paikka, jonne (Vladimir) Putin heittää kovaäänisimmät vastustajansa, kertoo Zoya Svetova, kansalaisoikeusaktivisti ja oppositiomielisen MBK Median kommentaattori.

Vankilassa ovat olleet vangittuina muun muassa oppositiopoliitikko Mihail Hodorkovski sekä tilintarkastaja Sergei Magnitski, joka vangittiin hänen tutkittuaan Venäjän valtionyhtiöiden korruptiota. Magnitski kuoli myöhemmin vankilassa epäselvissä olosuhteissa vuonna 2000. Saman kohtalon koki myös vuonna 2016 vankilassa kuollut Komin tasavallan kuvernööriä vastustanut syytetty, jonka kuolema määriteltiin itsemurhaksi.

Vankilaa on toisaalta luonnehdittu myös viiden tähden VIP-hotelliksi, sillä sen sellit on varustettu muun muassa jääkaapeilla, televisioilla ja helloilla. Lisäksi jokaiseen selliin tulee kuumaa vettä, eikä sellejä tarvitse jakaa toisten vankien kanssa. Ulkoilu tapahtuu katolla sijaitsevalla pienellä betonipihalla, jota peittävä katos estää taivaan näkemisen.

Matrosskaja Tišinassa vangit pyritään eristämään ulkomaailmasta täysin. On yleistä, että vangeille lähetetyt kirjeet katoavat tai eivät saavu lainkaan perille. Viime aikoina toimitusvaikeuksista on syytetty ”teknisiä ongelmia”.

Vankeja myös valvotaan vuorokauden ympäri, kertoo Marina Litvinovitš, joka työskentelee vankiloiden toimintaa valvovassa ONK-järjestössä. Vangit eivät saa käydä edes vessassa ilman, että joku valvoisi heitä.

– Vangituista tulee viranomaisten omaisuutta. Heidän tavoitteenaan on eristää vangit ja katkaista kaikki yhteydenpito ulkomaailmaan, Litvinovitš tiivistää.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt