Verkkouutiset

Tiekyltti Avdiivkassa Donetskin alueella. / LEHTIKUVA / AFP Aleksey Filippov

Tällainen on Venäjän ja separatistien ”YYA-sopimus”

Osapuolet sopivat yhteisestä puolustuksesta ja rajavartioinnista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti maanantai-iltana tunnustavansa Itä-Ukrainan separatistihallinnot ja lähettävänsä ”rauhanturvaajia” Luhanskin ja Donetskin alueille.

Päätöstä edelsi maan turvallisuusneuvoston teatterimaiseksi luonnehdittu kokous sekä kapinallisjohtajien etukäteen nauhoitettu vetoomus. Turvallisuustilanteen heikkenemisen taustalla on ollut välikohtauksia, jotka ovat olleet asiantuntijoiden mukaan hyvin todennäköisesti separatistien ja Venäjän asevoimien tai turvallisuuspalvelun tekaisemia.

Vladimir Putinin päätös tuomittiin laajasti maailmalla. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi syytti Venäjää Ukrainan suvereniteetin loukkaamisesta. Kiinan on arvioitu pohtivan vielä kantaansa, sillä maan YK-edustaja kommentoi maanantain tapahtumia hyvin niukasti turvallisuusneuvoston kokouksen yhteydessä.

Moskovan valtiollisen kansainvälisten suhteiden instituutti MGIMO:n tutkimusjohtaja Maxim Suchkov nostaa esiin Venäjän ja separatistien allekirjoittaman sopimuksen ystävyydestä, yhteistyöstä ja keskinäisestä avunannosta.

Osapuolet sopivat kollektiivisesta puolustuksesta sekä yhteisestä rajavartioinnista Ukrainan ja Donbassin välisellä rajavyöhykkeellä. Venäjä ja separatistit myönsivät lisäksi toisilleen oikeuden käyttää sotilasinfrastruktuuria toistensa alueella. Sopimus on voimassa kymmenen vuotta.

– Tärkeä huomio: sopimusten nojalla Putin ei tarvitse liittoneuvoston eli parlamentin ylähuoneen hyväksyntää joukkojen sijoittamiselle ulkomaille, Maxim Suchkov kirjoittaa Twitterissä.

Asiantuntijat ovat pelänneet tuoreimman käänteen johtavan laajempaan konfliktiin, jos Donetskiin ja Luhanskiin lähetetyt venäläisjoukot ajautuvat tulitaisteluihin Ukrainan asevoimien kanssa. Venäjän tavoitteena voi olla laajentaa separatistialueet kattamaan koko alkuperäisen alueensa vuodelta 2014, josta suuri osa on tällä hetkellä Ukrainan hallinnassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)