Verkkouutiset

Tällainen on Pohjois-Korean salainen eliitti – ”kaikki elävät näin”

'Sosialistisessa paratiisissa' kaikkien väitetään elävän ylellisesti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kaksi ruotsalaisen Dagens Nyheterin toimittajaa vietti kymmenen päivää Pohjois-Koreassa tutustuen maan salattuun eliittiin. Pohjois-Korea kuvaa itseään sosialistiseksi paratiisiksi. Maassa ei virallisesti ole yläluokkaa.

Pohjois-Korean pääkaupunki Pjongjangissa asuu DN:n kuvareportaasin mukaan todellisuudessa kapitalistinen yläluokka, jonka Kim Il-Sung rakensi ideologiansa jatkajaksi.

Nykypäivänä tuo ryhmä on maan taloudellisen kehityksen moottori, josta kukaan ei kuitenkaan saa puhua.

Kaikkia heistä kutsutaan ”tavallisiksi kansalaisiksi”. Kaikkien ihmisten kerrotaan elävän samanlaista elämää samanlaisissa olosuhteissa.

Toimittajien mukaan totuus ihmisten elämästä Pohjois-Koreassa on selvästi jotain aivan muuta kuin työväenpuolueen ihanne. Ylellistä elämää elävä eliitti eroaa radikaalisti tavallisesta kansasta, joka elää pahimmillaan äärimmäisessä köyhyydessä.

Etuoikeutetulle yläluokalle on muun muassa annettu mahdollisuus tehdä liiketoimintaa omien etujensa mukaisesta. Heillä saattaa olla Kiinassa pankkitilejä, joiden avulla he voivat ohittaa kansainvälisiä sanktioita.

Toimittajat vierailivat Mi Rimin ratsastustallilla, johon saapuneita hevosharrastajia he kuvaavat tyypillisen näköisiksi yläluokan edustajiksi. Oppaan mukaan kyse on kuitenkin ”ihan tavallisista ihmisistä, sillä ratsastustallilla käyvät kaikki”.

Hevosen vuokra tallilla maksaa noin kuusi euroa tunnilta. Sama summa on Pohjois-Koreassa puolet opettajan keskimääräisestä kuukausipalkasta.

Ratsastustallin vieressä on ilmailuklubi, jossa voi maksua vastaan päästä helikopteriajelulle. Lähellä sijaitsee myös yläluokan suosima golfklubi.

Kansainvälisistä pakotteista huolimatta Pjongjangissa myydään luksustuotteita, ja eliitillä on muun muassa mahdollisuus nauttia laadukkaista ravintoloista.

Toimittajat kiersivät maata paikallisen oppaan kanssa. Tämän mukaan on huvittavaa, että muu maailma uskoo ihmisten elävän nälässä Pohjois-Koreassa. Oppaan mielestä ulkomaailmalla on paljon väärinkäsityksiä Pohjois-Koreasta.

Pohjois-Korean yläluokan suuruudesta tai siitä, kuinka paljon sen ylläpito valtiolle maksaa, ei ole saatavilla tietoa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)