Ruotsin tuleva pääministeri on todennäköisesti Stefan Löfven. Photo by Henrik MONTGOMERY / TT NEWS AGENCY / AFP / - LEHTIKUVA / AFP

Tällainen olisi Ruotsin punavihreän hallituksen ohjelma

Sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue ovat muodostamassa Ruotsissa hallitusta keskustan tuella.

Ruotsin ympäristöpuolue, sosiaalidemokraatit, keskusta ja liberaalipuolue ovat valmistelleet yhdessä 16-sivuisen yhteistyösopimuksen, jonka perusteella sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue aikovat muodostaa hallituksen. Koko sopimus löytyy täältä.

Vaikka keskusta ja liberaalipuolue eivät lähde hallitukseen, ne ovat olleet valmistelemassa niitä ehtoja, joiden myötä myös keskusta asettuu uuden hallituksen taakse.

Tällainen olisi Ruotsin punavihreän hallituksen uusi ohjelma:

Lentovero palautetaan

Ympäristöpuolueen vaikutus näkyy yhteistyösopimuksessa selkeästi. Sen perusteella ensi hallituskaudella toteutettaisiin 15 miljardin kruunun arvoinen vihreä verouudistus, jonka myötä esimerkiksi lentovero palautettaisiin.

Liikkumista siirrettäisiin yksityisestä autoilusta yhä enemmän julkiseen liikenteeseen. Sopimuksen mukaan hallitus sitoutuu investoimaan rautateihin koko maassa ja helpottaa junamatkailua ulkomaille velvoittamalla liikennelaitoksen ostamaan yöjunayhteyksiä Euroopan kaupunkeihin.

Uusien bensiini- ja dieselautojen myynti kielletään vuodesta 2030 lähtien.

Verotukseen muutoksia

Myös verotus muuttuu. Uusi hallitus lakkauttaisi suurituloisilta perityn ylimääräisen viiden prosentin tuloveron vuoden 2020 alussa. Lisäksi  eläkeläisten verotusta kevennetään ja palkansaajien eläkkeitä nostetaan.

Työnantajamaksuja kevennetään ja kotitalousvähennystä laajennetaan. Lisäksi yrittäjyydestä halutaan tehdä helpompaa poistamalla siihen liittyviä esteitä.

Ruotsin kansalaiseksi pääsee tulevaisuudessa vain läpäisemällä kokeen, jossa testataan ruotsin kielen taitoa ja yhteiskunnan perusteiden osaamista. Kunniarikosten rangaistuksia tiukennetaan niin, että ongelma-alueille hakeutuvilta turvapaikanhakijoilta voidaan evätä taloudellinen tuki.

Lisäksi yhteistyösopimus asettaa tavoitteen, että Ruotsiin palkataan 10 000 uutta poliisia vuoteen 2024 mennessä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt