X
SULJE MAINOS
Maksuhäiriömerkintöjen syyt vaihtelevat ja usein taustalla on niin sanottu monivelkaantuminen. LEHTIKUVA/PEKKA SAKKI

Nuorten maksuhäiriöiden kehitys ilahduttaa

Syyskuun lopussa maksuhäiriömerkintöjä oli lähes 389000 suomalaisella.

Rekisteriä pitävän Suomen Asiakastieto Oy:n mukaan maksuhäiriöisiä henkilöitä on nyt noin 3 000 vähemmän kuin vuosi sitten.

– Tämä kehitys ilahduttaa ja suunta on ehdottomasti oikea. Erityisesti nuorten aikuisten kohdalla voidaan puhua jo pitkäaikaisesta laskevasta trendistä. Alle 20-vuotiaissa maksuhäiriöiden määrä on vähentynyt koko ajan vuodesta 2013 lähtien, sanoo mediavastaava Ville Kauppi Asiakastiedosta.

Maksuhäiriöitä on nyt noin 2 500 nuorella, kun vuonna 2013 samassa tilanteessa oli yli kaksinkertainen määrä alle 20-vuotiaita suomalaisia.

Maksuhäiriömerkintöjen syyt vaihtelevat ja usein taustalla on niin sanottu monivelkaantuminen. Useat luotolliset sopimukset vähentävät käytettävissä olevaa rahamäärää, jolloin ikäviin yllätyksiin ei pysty varautumaan.

Luotollisia sopimuksia ovat varsinaisten rahaluottojen lisäksi esimerkiksi puhelin, laajakaista ja kanavapaketit. Näistä pienehköistä kulueristä kertyy helposti suuri summa.

Asiakastiedon kokemuksen mukaan todellisen maksuvaran määrittely on kaikkein tärkeintä, kun halutaan ehkäistä ylivelkaantumista ja elämää vaikeuttavia maksuhäiriömerkintöjä.

– Luotonantajien vastuullisuus ja positiivisen luottotiedon hyödyntäminen ovat varmasti auttaneet ehkäisemään nuorten maksuhäiriöitä. Osa rahoitusyhtiöistä ja pankeista ei juurikaan myönnä rahaluottoja alle 20-vuotiaille ja toisaalta varmistettu tieto hakijan muista luotoista sekä niiden hoitamisesta auttaa hahmottamaan, onko maksuvaraa vielä jäljellä. Jos ei ole, ei uutta luottoa kannata antaa eikä ottaa, sillä siitä olisi vain haittaa niin henkilölle itselleen kuin luotonantajallekin, Kauppi kertoo.

Suomessa positiivista luottotietoa hyödyntää kulutusluottopäätöksiä tehdessään noin 40 rahoittajaa. Kuukausittain ne tekevät 350 000–400 000 luottopäätöstä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt