X
SULJE MAINOS
Jalankulkijoita Milanossa. / LEHTIKUVA / AFP Miguel Medina

Tällä pienellä muutoksella lisättiin rokotuskattavuutta kolmanneksella

Kokeessa osalle annettiin valmis rokotusaika ja osaa kehotettiin varaamaan aika itse.

Helsingin yliopiston professori Kari Tikkinen on nostanut esiin Italiassa tehdyn satunnaistetun kokeen, jolla onnistuttiin lisäämään alueen rokotuskattavuutta.

Tutkimuksen esijulkaisussa todetaan monien maiden rokotuskattavuuden jääneen jälkeen virallisesta tavoitteesta, vaikka rokotteita pidetään keskeisenä työkaluna pandemian kukistamisessa.

Kokeeseen valittiin Pohjois-Italiassa satunnaisesti 2 000 iältään 50–59-vuotiasta henkilöä. Puolet sai kutsun varata itse rokotusaikansa, mutta muille annettiin valmiiksi tietty ajankohta.

Rokotuskattavuuden havaittiin lisääntyneen jälkimmäisessä ryhmässä 3,2 prosenttiyksikköä eli 32 prosenttia verrattuna toiseen ryhmään.

– Tämä viittaa siihen, että suurella osalla rokottamattomista ei ole vahvaa mielipidettä rokotuksia vastaan. Heillä voi olla taipumus toimettomuuteen asian suhteen, joten rokottautumiseen voidaan kannustaa vähentämällä siihen vaadittavan toiminnan määrää, tutkijat kirjoittavat.

THL:n tutkimuspäällikkö Maarit Leinosen mukaan samankaltaisesta strategiasta on saatu myönteisiä kokemuksia aiemmin Suomessa. Ennalta varatun ajan havaittiin lisäävän osallistumista syöpäseulontoihin.

– Tämä siksi, että ajanvaraaminen on yksi steppi, joka pitää ottaa ja jää herkästi ottamatta, kun on muita kiireitä tai prioriteetteja. Samalla tavalla se varattu aika jää perumatta ja tulee siten käytettyä, Leinonen tviittaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt