Pakastealtaita kauppakeskus Lippulaivan K-Supermarketissa Espoossa 2009. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Tällä alalla tarvitaan kohta 2000 uutta työntekijää

Kylmäalalta poistuu väkeä eläkkeelle samaan aikaan, kun kauppojen kylmälaitteet täytyy uusia EU-määräysten mukaisiksi.

Suomen Kylmäliikkeiden Liiton arvion mukaan kylmäalalla tarvitaan jopa 2 000 uutta työntekijää seuraavan viiden vuoden aikana.

Kylmäalalla työskentelee tällä hetkellä noin 6 500 henkilöä, joilla on Tukesin myöntämä kylmäalan pätevyys. Seuraavan viiden vuoden aikana kylmäalalta voi liiton mukaan poistua eläkkeelle 700–800 pätevää henkilöä.

Samaan aikaan pelkästään vähittäiskaupalla on edessä 700–800 miljoonan euron urakka, kun elintarvikkeita myyvien kauppojen kylmälaitokset ja -laitteet on muutettava uusien EU-määräysten mukaisiksi vuoteen 2030 mennessä.

– Tähän urakkaan tarvitaan valtava joukko alan ammattilaisia. Työtä on niin paljon, että sitä tekemään tarvitaan jatkuvasti 2 000 henkeä aina vuoteen 2030 asti, jolloin EU-määräykset tulevat voimaan, arvioi Suomen Kylmäliikkeiden Liitto ry:n toimitusjohtaja Mika Kapanen.

Liiton tekemän jäsenkyselyn mukaan yli 90 prosenttia kyselyyn vastanneista yrityksistä odottaa sekä kylmätoimialan että oman yritystoiminnan kasvavan seuraavan viiden vuoden aikana. Liiton mukaan jäsenyrityksillä on tarve palkata noin 400 työntekijää heti ja tuhat työntekijää seuraavan viiden vuoden aikana.

Eräs varmimmista tavoista saada uusia ihmisiä alalle olisi liiton mukaan tarjota koululaisille ja opiskelijoille kesätöitä, harjoittelu- ja TET-paikkoja. Liitto yrittääkin saada jäsenyrityksensä tarjoamaan tänä vuonna kesätyöntekijöille 300 työpaikkaa.

Suomen Kylmäliikkeiden Liittoon kuluu noin 200 yritystä, jotka edustavat urakoitsijoita, valmistajia, tukkuliikkeitä ja suunnittelutoimistoja.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt