Verkkouutiset

Internetin käyttö on yleistynyt erityisesti suuremmissa kaupungeissa. / LEHTIKUVA / AFP Hoshang Hashimi

Taleban rusentaa Afganistanin teknologiaa

Viime vuosien miljardi-investoinnit voivat tukea islamistihallinnon sensuuria ja valvontaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ääri-islamistisen Taleban-liikkeen valtaannousun pelätään uhkaavan Afganistanin viime vuosikymmenten teknologista edistystä.

Matkapuhelinten ja internetin saatavuus on noussut huomattavasti vuoden 2001 jälkeen, jolloin Talebanien edellinen hallinto kaatui.

Vuosituhannen vaihteessa monet afganistanilaiset matkustivat Pakistaniin tai muihin naapurimaihin soittaakseen tai vastaanottaakseen kansainvälisiä puheluita. Viime vuosina yli 90 prosentilla maan väestöstä oli käytettävissään matkapuhelin.

Washington Examiner -lehden mukaan pelkona on, että miljardien eurojen teknologiainvestoinnit voivat vahvistaa islamistien kykyä sensuuriin ja elektroniseen valvontaan.

– Sosiaalinen media, puhelimet, tietokoneet, internet ja teknologia-alan työpaikat ovat lisääntyneet jatkuvasti viime vuosien aikana. Taustalla on hallituksen ja yksityisen sektorin investoinnit valokuituyhteyksiin ja internet-teknologiaan, Yhdysvaltoihin muuttanut it-alan asiantuntija Matin Walizadah sanoo.

Internetiä käytti Afganistanissa matkapuhelimen kautta vain prosentti vuonna 2013, mutta vuonna 2019 jo 22 prosenttia. Suurin osa internetin käyttäjistä asuu Afganistanin suurimmissa kaupungeissa. Maan mediaani-ikä on vain 18 vuotta, joten suuri osa kansasta ehti kasvaa vapaana Talebanin tiukasta islamistisesta hallinnosta.

Islamistit käyttävät aktiivisesti verkkopalveluita

Länsimaisista yhtiöistä muun muassa Google on tehnyt yhteistyötä paikallisten yliopistojen kanssa it-osaamisen kehittämiseksi. Kehityksen pelätään nyt vaarantuvan.

Talebanin taistelijat ovat tuhonneet kuluvan vuoden aikana kymmeniä linkkitorneja eri puolilla maata. Kapinallisten hallitsemasta Panjshiristä on katkaistu kaikki internet-yhteydet.

Taistelijat ovat toisaalta itse käyttäneet runsaasti Twitterin ja WhatsAppin kaltaisia palveluita. On epäselvää, pystyykö uusi hallitus edes maksamaan maan tietoliikenneyhteyksistä ulkomaille.

– Jos he eivät maksa laskua, niin yhtiöt tulevat katkaisemaan heidän palvelunsa, globaalia verkkoliikennettä tarkkailevan Kentik-yhtiön johtaja Doud Madory sanoo DW:lle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)