Jerusalemin haluaisivat pääkaupungikseen myös palestiinalaiset. LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Tähän USA pyrkii Israelissa -”Jos painostetaan, rauhanprosessi ei etene”

Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haleyn mukaan Donald Trumpin tarkoitus on vauhdittaa rauhanprosessia.

– Haluan, että turvaneuvosto ja koko kansainvälinen yhteisö ymmärtää tämän: jos Israelia painostetaan, rauhanprosessia ei auteta, Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haley sanoi Fox News Sunday -ohjelman haastattelussa.

Haley korosti, että presidentti Donald Trumpin päätöksen Jerusalemin tunnustamisesta Israelin pääkaupungiksi on tarkoitus vauhdittaa Israelin ja palestiinalaisten välistä rauhanprosessia.

Maailmalla Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin päätös siirtää Yhdysvaltain Israelin suurlähetystö Tel Avivista Jerusalemiin on otettu tyrmistyksellä vastaan. Jerusalemin asema on ollut yksi keskeisistä Israelin ja Palestiinan välisen konfliktin kiistakysymyksistä. Jerusalem on Israelin pääkaupunki, mutta myös palestiinalaiset katsovat sen pääkaupungikseen. Kiistasta johtuen ulkomaat ovat varoneet ottamasta kantaa kiisteltyyn Jerusalemin asemaan ja ovat pitäneet lähetystönsä Tel Avivissa.

Trumpin päätöstä ovat arvostelleet muun muassa Ison-Britannian pääministeri Theresa May, Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja erityisesti koko islamilainen maailma.

– Emme tee päätöksiä vain miellyttääksemme jokaista muuta maailman maata, vaan teemme asioita edistääksemme asioita. Ja se on se, mitä presidentti tässä asiassa teki, YK-lähettiläs Haley sanoi.

EU haluaa Jerusalemin molempien pääkaupungiksi

Euroopassa parhaillaan vieraileva Benjamin Netanjahu on ollut tyytyväinen Trumpin päätökseen. Myös Netanjahu pitää Trumpin päätöstä rauhanprosessia edistävänä asiana. Hänen mukaansa Yhdysvallat aikoo tuoda esiin uuden ehdotuksen rauhan aikaansaamiseksi.

Trump on korostanut, että päätös Jerusalemin tunnustamisesta Israelin pääkaupungiksi ei vähennä hänen hallintonsa sitoutumistaan rauhan aikaansaamiseksi Israelin ja Palestiinan välille.

– Uskomme, että tämä itse asiassa auttaa meitä vauhdittamaan rauhanprosessia eteenpäin, Haley sanoi.

Haleyn mukaan Jerusalemin tunnustaminen Israelin pääkaupungiksi on keskeinen osa pysyvän rauhan aikaansaamisessa. Toimittaja Chris Wallace kysyi Haleylta, voisiko Itä-Jerusalemista tulla tulevan Palestiinan valtion pääkaupunki.

– Kunnioitamme mitä tahansa, mihin kaksi osapuolta päätyvät, hän sanoi.

Euroopan unionin korkea edustaja Frederica Mogherini totesi lehdistötilaisuudessa Netanjahun kanssa maanantaina, että EU:n mielestä realistinen ratkaisu Israelin ja Palestiinan konfliktiin edellyttää kahta valtioita, joiden molempien pääkaupunki on Jerusalem.

Netanjahu kehotti Brysselissä EU:takin tunnustamaan tosiasiat ja hyväksymään Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt