Verkkouutiset

Täällä korona nyt leviää – kaksi aluetta erottuu

Professorin mukaan Helsingin tilanne vaikuttaa "ennätyshuonolta".
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Uusien koronavirustartuntojen määrä on Suomessa useassa maakunnassa kasvussa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan viimeisen kahden viikon aikana viruksen ilmaantuvuus on noussut kahdessatoista sairaanhoitopiirissä verrattuna edelliseen kahteen viikkoon.

Alueellisia koronatilastoja keränneen ja valtakunnallista tilannetta tutkineen analyytikko Ilkka Rauvolan mukaan kaksi aluetta erottuu tilastoissa selkeästi joukosta. Lauantaina tehdyn arvion mukaan virustartuntojen kasvu keskittyy nyt pääasiassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueelle ja Vaasaan.

– HUS-alueen osuus tänään 67 prosenttia tartunnoista eli yli kaksi kertaa osuus väestöstä (31 prosenttia), Ilkka Rauvola kommentoi lauantain viruslukuja Twitterissä.

Viimeisen kahden viikon aikana Suomessa on todettu yhteensä lähes 5000 tartuntaa. Kun muualla Suomessa virustartunnat ovat kasvaneet päivässä noin 0,7 prosenttia, on luku HUS:in alueella noin 2,1 prosenttia.

– Epidemian keskimääräinen kasvuvauhti on noin 0,7 prosenttia päivässä, eli tällä vauhdilla tartuntojen määrä kasvaa 23 prosenttia kuukaudessa, Ilkka Rauvola sanoo.

– HUS:n alueella ilmaantuvuus on kasvanut neljä viikkoa taukoamatta. 27.1. jälkeen kasvuvauhti on ollut keskimäärin 2.1 prosenttia päivässä, eli tällä vauhdilla tartuntojen määrä noin kaksinkertaistuu kuukaudessa.

Viruksen tartuttavuusluku eli R-luku on Suomessa THL:n arvion mukaan tällä hetkellä 0,95-1,1 välissä, eli yksi koronaan sairastunut tartuttaa keskimäärin 0,95-1,1 ihmistä. Tapauksia todetaan eniten työikäisillä, tällä hetkellä varsinkin nuorilla aikuisilla.

Sosiaalipolitiikan professori, THL:n tutkimusprofessori Heikki Hiilamo on tyrmistynyt uusista virusluvuista.

– Helsingin tilanne vaikuttaa ennätyshuonolta. Miksi tämä ei herätä kaupungin päättäjiä kuten samankaltaiset tilanteet esim. Jyväskylässä ja Vaasassa?, Hiilamo kysyy.

Alle 10v osuus 10% ja alle 20v osuus lähes 30%. Isänmaan tulevat toivot. Toivottavasti long Covid jää pelättyä harvinaiseksi tai nopeasti ohimeneväksi. Muuten elinaikainen työkyvyn heikkeneminen, menettäminen tai sairastaminen on inhimillisesti liian kallis hinta, ylilääkäri Harri Tohmo kommentoi tuoreita lukuja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)