Mies näyttää rokotustodistusta kuntosalilla Tel Avivissa. / LEHTIKUVA / AFP Gil Cohen-Magen

Täällä baareihin pääsee nyt rokotuspassilla

Israel myöntää ”vihreitä passeja” rokotetuille ja koronasta toipuneille henkilöille.

Väestöään nopeasti rokottanut Israel on ottanut käyttöön rokotustodistuksia eli ”vihreitä passeja” kaksi rokoteannosta saaneille.

Koronavirukselta suojatut kansalaiset pääsevät baareihin, ravintoloihin ja teattereihin näyttämällä asiakirjaa matkapuhelimestaan. Esimerkiksi Tel Avivissa järjestettiin hiljattain konsertti 300 ihmiselle uuden järjestelmän avulla.

Myös koronaviruksen sairastaneet voivat saada vihreän passin, jos heidän verinäytteestään löytyy koronaviruksen vasta-aineita. Hallituksen mukaan tapahtumien rajaaminen suojatuille ihmisille on turvallinen tapa avata yhteiskuntaa ja vauhdittaa maan talouden palautumista.

Israelissa jo 53,9 prosenttia kansasta on saanut ainakin yhden rokoteannoksen. Annoksia on annettu yhteensä lähes kahdeksan miljoonaa kappaletta.

Järjestelmän toivotaan vauhdittavan matkailua jo kevään aikana. Israel on sopinut Kreikan ja Kyproksen kanssa hyväksyvänsä kyseisten maiden rokotustodistukset rajatarkastusten yhteydessä.

Suomi on ilmoittanut tukevansa Viron pilotoimaa hanketta digitaalisesta rokotustodistuksesta. Järjestelmä olisi todennäköisesti yhtenäinen koko EU-alueella.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt