X
SULJE MAINOS
Jalankulkijoita Tallinnassa lokakuussa. / LEHTIKUVA / TEEMU SALONEN

Synkkä ennuste Virossa: Epidemia muuttuu kriittiseksi

Sairaalahoidon kapasiteetin arvioidaan täyttyvän marraskuun loppuun mennessä.

Virossa päivittäisten todettujen tartuntojen määrä lähestyy maaliskuun huippulukemia, kertoo Viron yleisradioyhtiö ERR.

Terveysjohtaja Mari-Anne Härmä sanoo, että sairaalahoidon tarve on kasvanut ennusteita nopeammin.

– Sairaalahoitoa tarvitsevien määrä saattaa kasvaa yli 500 ihmiseen marraskuun alkuun mennessä ja saavuttaa kuun loppuun mennessä 700 potilaan rajan, joka tarkoittaa maksimikapasiteettia. Sen jälkeen meillä ei ole riittävästi lääkäreitä ja hoitajia kaikkia sairaalahoitoa tarvitsevia varten, Härmä kertoo.

Tarton yliopistollinen sairaala on keskeyttänyt tilapäisesti kiireettömien potilaiden hoitoa. Tehohoidon professori Joel Starkopfin mukaan uudet yhteiskunnan sulkutoimenpiteet saattavat olla välttämättömiä lähitulevaisuudessa. Hän kertoo ymmärtävänsä ymmärtää poliitikkojen haluttomuuden uusien rajoitusten asettamiselle.

– Tilastojen valossa näyttää siltä, että uusien sulkutoimenpiteiden aika on nyt. Tänään todetut tartunnat näkyvät sairaalahoidon tarpeessa kahden viikon päästä, joten rajoitukset täytyy asettaa tulevaisuuden sairaalahoidon tarvetta ajatellen, Starkopf toteaa.

Tähän mennessä pahimpien epidemia-alueiden kouluja on määrätty etäopetukseen, mutta laajempia rajoitustoimia ei ole otettu käyttöön. Härmän mukaan on tärkeää, että mahdolliset rajoitustoimet vaikuttavat mahdollisimman vähän rokotettujen ihmisten arkeen.

– On vaikeaa löytää ratkaisu, joka ei rajoittaisi liikaa rokotettujen elämää, mutta olisi samaan aikaan tehokas ehkäisemään uusia tartuntoja. Parhaan lähestymistavan löytäminen vaatii analyysia ja keskustelua, Härmä sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt