Neljä ukrainalaissotilasta kuoli yhteenotoissa elokuun alussa. LEHTIKUVA / AFP

Synkkä arvio Ukrainasta: Taistelut kiihtyvät, Venäjä jatkaa painostusta

Presidentti Volodymyr Zelenskyi sai heti virkakautensa alussa hyytävän vastaanoton Venäjältä.

Ukrainan tuore presidentti Volodymyr Zelenskyi tulee kohtaamaan ennakoituakin vaikeamman suhteen Venäjään, Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes arvioi.

– Kreml kieltäytyi onnittelemasta Zelenskyiä tämän vaalivoitosta. Marraskuussa 2018 Asovanmerellä vangittuja ukrainalaisia merimiehiä ei ole vapautettu. Se tarkoittaa, että Venäjä kohtelee nykyistä johtajaa samalla tavalla kuin tämän edeltäjää, Moshes kirjoittaa FIIA Comment -julkaisussa.

Venäjä ilmoitti heti huhtikuussa pidettyjen Ukrainan presidentinvaalien jälkeen alkavansa myöntää Itä-Ukrainan separatistialueiden asukkaille Venäjän kansalaisuuksia.

Heinäkuussa toimenpidettä laajennettiin niin, että kaikilla Donetskin ja Luhanskin alueen asukkailla on oikeus hakea Venäjän kansalaisuutta. Passeja oli myönnetty elokuuhun mennessä jo noin 13 000.

Samaan aikaan hallituksen joukkojen ja Venäjän tukemien separatistien väliset taistelut ovat kiihtyneet Itä-Ukrainassa. Tulitaukoa rikottiin jälleen 6. elokuuta, jolloin neljä ukrainalaissotilasta sai surmansa.

– Zelenskyin oli kohdattava todellisuus. Hän ehdotti vaalikampanjassaan ”(omien) ampumisen lopettamista” ja halusi kutsua Yhdysvallat ja Britannian virallisiin rauhanneuvotteluihin. Näistä ei kuitenkaan ole ratkaisuksi, Arkady Moshes toteaa.

– Venäjä vaatii edelleen irtaantuneiden ”tasavaltojen” erityisaseman tunnustamista, eikä se ole kiinnostunut korkean tason tapaamisesta, jossa keskusteltaisiin konfliktista, Moshes jatkaa.

Laajamittaisen konfliktin mahdollisuus säilyy

Presidentin haasteena on myös aiempaa vaikeampi taloudellinen tilanne. Venäjä kärjisti tilannetta ilmoittamalla kesäkuussa uusista rajoituksista öljy- ja energiatuotteiden viennille Ukrainaan.

Edistystä ei myöskään ole tapahtunut neuvotteluissa, jotka koskevat Venäjän kaasutoimitusten jatkamista Ukrainan läpi vuodenvaihteen jälkeen.

– Ja mikä uhkaavinta; riski menettää Venäjän kaasutoimitukset kokonaan kasvaa sen jälkeen, kun Turkstream ja Nord Stream 2 -kaasuputket ovat otettu käyttöön. Tällöin ympyrä sulkeutuu. Siitä hetkestä lähtien Venäjän on mahdollista ryhtyä laajamittaiseen konfliktiin Ukrainan alueella vaarantamatta kaasutoimituksiaan Eurooppaan, Moshes sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt