Palveluyritykset haluavat tukea paljon luvattua enemmän. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Synkkä arvio: Jopa 120000 uhkaa menettää työnsä

Lähes 70 prosenttia palvelualojen yrityksistä voi joutua vähentämään henkilöstöään.

Palvelualojen työnantajat Paltan arvion mukaan noin 120 000 palvelualan yrityksissä työskentelevää uhkaa lomautus tai irtisanominen koronakriisin vuoksi.

– Koronaepidemian vuoksi lomautuksia tullaan tekemään erityisesti henkilökohtaiseen kontaktiin ja liikkumiseen perustuvissa palveluissa. Esimerkiksi viihde- ja virkistysalalla sekä logistiikassa lomautusmäärät kasvavat suuriksi, pääekonomisti Martti Pykäri Paltasta toteaa.

– Tilanne on vakava ja lomautuksia on edessä kaikilla aloilla, jos kriisi pitkittyy.

Paltan mukaan maan hallituksella on mahdollisuus vähentää koronatilanteen aiheuttamia irtisanomisia ja lomautuksia nykyistä paremmin ottamalla käyttöön yrityksille maksettava suora tuki palkanmaksuun. Toive nousi vahvasti esiin myös Paltan viime viikolla jäsenyrityksilleen teettämässä kyselyssä koronakriisin vaikutuksista.

Kaikista palvelualojen yrityksistä lähes 70 prosenttia joutuu Paltan kyselyn perusteella irtisanomaan tai lomauttamaan henkilöstöään erittäin tai melko todennäköisesti koronakriisin vuoksi, tai on tehnyt niin jo nyt.

– Palveluyritysten viesti on selvä. Palkanmaksun tukeminen akuutin kriisin yli auttaisi muutoin elinkelpoisia yrityksiä selviämään ja välttämään ainakin osan lomautuksista ja irtisanomisista. Työllisyydestä huolehtimalla huolehdimme myös kriisistä palautumisesta sekä vältämme taantuman turhan syvenemisen, Paltan elinkeinopolitiikan johtaja Tatu Rauhamäki sanoo.

Paltan mukaan valtio on jo luvannut tukea yritysten palkanmaksua muun muassa Tanskassa ja Ruotsissa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt