Cardiffin yliopiston johtama tutkimus kehottaa selvittämään suuveden mahdollista vaikutusta koronavirusinfektioiden ehkäisemisessä.
Nykyisen tutkimustiedon valossa Covid-19-sairauden alkuvaiheessa virus jakautuu ja leviää muihin ihmisiin erityisesti sylkirauhasten ja kurkun kautta.
SARS-CoV-2-viruksen rasvakuori eli lipidikerros on altis saippualle, minkä vuoksi käsienpesua suositellaan vahvasti infektioiden vähentämiseksi. Tutkijoiden mukaan myös alkoholipohjainen suuvesi voi liuottaa viruksen rasvakuorta ja näin eliminoida sen.
– Se on äärimmäisen herkkä aineille, jotka häiritsevät lipidikerrosta. Suuveden mahdollisesta tehosta infektioiden vähentämisessä ei ole silti käyty minkäänlaista keskustelua, tutkijat kirjoittavat Function-lehdessä.
Tutkijat arvioivat yleisimpien suuvesien sisältöä ja suosittavat osalle jatkoselvitystä kliinisissä kokeissa. Heidän mukaansa aihe jäänyt tähän mennessä huomattavan vähälle huomiolle.
– Nostamme esiin jo julkaistuja tutkimuksia muista rasvakuorellisista viruksista ja myös koronaviruksista. Ne tukevat suoraan ajatusta SARS-CoV-2-infektioiden vähentämisestä suuveden avulla, tutkijat toteavat.
Maailman terveysjärjestö WHO tyrmäsi helmikuun alussa väitteet suuveden suojaavasta tehosta. WHO huomautti, että tietyt suuvedet voivat eliminoida osan suun mikrobeista muutamaksi minuutiksi. Ne eivät suojaa henkilöä koronavirusinfektiolta.
WHO on myös varoittanut metanolin, etanolin ja muiden puhdistusaineiden käyttämisestä. Infektion estämisen sijasta tuotteet voivat aiheuttaa hengenvaarallisen myrkytyksen.
Suurimpiin alan toimijoihin lukeutuva Listerine kertoo verkkosivuillaan, ettei sen tuotteita ole testattu koronaviruksia vastaan.