Pääministeri Sanna Marinin (sd.) johdolla kokooontunut hallitus Säätytalolla Helsingissä viime toukokuun alussa. LEHTIKUVA / HANDOUT / LAURA KOTILA

Suuryrityksissä koetaan maan hallituksen toiminta uhkana

Huolta aiheuttavat OP Ryhmän tutkimuksen mukaan poliittiset päätökset ja julkisen talouden tila.

OP Ryhmän tuoreen Suuryritystutkimuksen mukaan toimintaympäristön osalta suuryritysten suurimmat huolenaiheet liittyvät Suomen poliittiseen johtoon.

Miltei 81 prosenttia vastanneista yrityksistä arvioi, että Suomen poliittiseen johtamiseen liittyy heidän yrityksensä näkökulmasta epävarmuustekijöitä. Vuotta aiemmin luku oli alle 48 prosenttia.

Lisäksi yhä useampi suuryritys näkee Suomen poliittisen johdon toiminnan uhkana tekemiselleen. Kun syksyllä 2019 näin koki miltei 49 prosenttia vastanneista suuryrityksistä, oli uhkan tunne syksyn 2020 aineistossa kivunnut 69 prosenttiin.

Suuryrityksissä huolta aiheuttavat tutkimuksen mukaan sekä suorat poliittisesta prosessista johtuvat päätökset että julkisen talouden tulevasta tilasta johtuvat sivuvaikutukset.

Hallituksen harjoittaman talouspolitiikan näkee uhkana yli 70 prosenttia vastanneista suuryrityksistä. Yrityspäättäjien silmin Suomen hallituksen talouspolitiikka ei tue suuryrityksiä strategisten tavoitteiden saavuttamisessa tai toiminnan tehostamisessa.

Vain alle 13 prosenttia vastanneista suuryrityksistä uskoo, että hallituksen harjoittama talouspolitiikka tukee heidän toimintansa tehokkuutta.

Tutkimuksessa todetaan, että epäluottamus Suomen poliittista johtoa kohtaan ei ole ainutkertaista, vaikka se nousee nyt esiin aiempaa selvästi kärjekkäämmin. Menneiden vuosien aikana on toistunut kaava, jossa uuteen hallitukseen kohdistetaan ensin suuria odotuksia, kunnes vuotta myöhemmin pettymys valtaa mielet.

Nyt vuoristorata on kuitenkin tutkimuksen mukaan ottanut tavallistakin suuremman alasuuntaisen kaarteen.

OP Ryhmän mahdollistaman Suuryritystutkimuksen ovat toteuttaneet Aalto-yliopiston tutkijat. Tulokset ovat näkemyksiä 161 suuryritykseltä, joiden viimeisimmän tilikauden liikevaihto oli yhteensä 247,4 miljardia euroa. Tämä
edustaa yli 70 prosenttia 250 suurimman yrityksen liikevaihdosta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt