Tammi-marraskuussa suurten yritysten liikevaihto väheni lähes seitsemän prosenttia vuodentakaisesta. LEHTIKUVA / PEKKA SAKKI

Suurten yritysten liikevaihto väheni selvästi

Myös investoinnit ovat supistuneet voimakkaasti lähes kaikilla aloilla.

Suurten yritysten liikevaihto laski Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan marraskuussa 5,2 prosenttia vuodentakaisesta. Tammi-marraskuussa suurten yritysten liikevaihto väheni 6,8 prosenttia viime vuoden vastaavasta.

Edellisestä kuukaudesta marraskuun liikevaihto laski kausitasoitettuna vain 0,1 prosenttia. Tilastossa on kuitenkin kuukausittain vaihtelua, esimerkiksi lokakuussa kuukausikasvu oli 0,5 prosenttia, kun taas syyskuussa laskua oli 0,4 prosenttia.

Ennakkotilasto perustuu kahden tuhannen liikevaihdoltaan merkittävimmän yrityksen liikevaihtoon. Yritykset muodostavat noin 70 prosenttia kaikkien Suomessa toimivien yritysten liikevaihdosta, vastaavat yli puolesta tehdyistä investoinneista ja työllistävät reilut 40 prosenttia kaikkien yritysten henkilöstöstä.

Tilastokeskus kertoo myös investointien supistuneen voimakkaasti vuoden kolmannella neljänneksellä. Kokeellisen tilaston mukaan yritysten tekemät investoinnit laskivat heinä-syyskuussa 9,3 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Investoinnit kasvoivat vielä viime vuoden viimeisellä neljänneksellä, mutta ovat laskeneet kaikilla sen jälkeisillä vuosineljänneksillä.

Investointien määrät laskivat heinä-syyskuussa lähes kaikilla toimialoilla. Investoinnit kasvoivat ainoastaan informaation ja viestinnän toimialalla, missä kasvua oli 4,5 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Lasku oli voimakkainta sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, missä pudotus oli 32,1 prosenttia. Metalliteollisuudessa investoinnit supistuivat 21,6 prosenttia.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt