Euron logo Euroopan keskuspankin pääkonttorin ulkopuolella Frankfurtissa. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Suursijoittaja varoittaa: Elvytysvara pieni kun talous kääntyy

Keskuspankkien vetoapuun ei Ilmarisen sijoitusjohtajan mielestä kannata seuraavassa taantumassa kovin paljon luottaa.

Ilmarisen sijoitusjohtaja Mikko Mursulan mukaan kymmenen vuotta finanssikriisin jälkeen ovat olleet sijoittajalle hyviä aikoja, mutta nyt on syytä varautua maltillisempien tuottojen aikakauteen. Pitkään jatkunut osakekurssien nousu ja ennätysalhainen korkotaso ovat laskeneet tuotto-odotuksia, ja talouden seuraava käänne on odotettavissa.

– Jossain vaiheessa hidastuvalle uralle kääntyvä globaali talouskasvu ei välttämättä aiheuta finanssikriisin kaltaista rytinää. On kuitenkin hyvin mahdollista ja jopa todennäköistä, että talouden käänne osuu hetkeen, jolloin korkotaso ainakaan Euroopassa ei ole vielä ehtinyt normalisoitua eikä EKP:n tase ole ehtinyt pienentyä. Tämä taas tarkoittaisi sitä, että elvytysvara tulee olemaan selkeästi pienempi kuin mitä se on useimmissa aiemmissa talouskäänteissä ollut. Keskuspankkien vetoapuun ei siis kannata seuraavalla kierroksella ihan niin paljon luottaa, Mursula kirjoittaa Ilmarisen blogissa.

Käännettä odotellessa sijoittajan kannattaa Mursulan mukaan valita osake- ja korkosijoituskohteet tämänhetkisen tuloksentekokyvyn ja käteis- tai osinkotuoton perusteella ja antaa vähemmän painoarvoa esimerkiksi tulevaisuuden kunnianhimoisille kasvuodotuksille.

Globaali pankkijärjestelmä on myllerryksen jäljiltä hänen mukaansa kuitenkin selkeästi paremmassa kunnossa kuin ennen kriisin puhkeamista.

– Pankit ovat nyt huomattavasti tuhdimmin pääomitettuja ja rakenteeltaan yksinkertaisempia, ainakin jos asiaa tarkastelee riskienhallinnan ja likviditeetin näkökulmasta, Mursula huomauttaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt