Liikennettä Espoossa 22. helmikuuta 2021. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Suurin osa ostaisi auton käytettynä

Koronakriisi näkyy autokannan vanhenemisena.

Lähes 60 prosenttia suomalaisista ostaisi auton käytettynä, ilmenee Lähitapiolan Arjen katsaus-kyselystä.

Vastaajilta kysyttiin, miten suomalaiset arvioivat toimivansa, jos he nyt olisivat hankkimassa autoa. Runsas puolet (52 prosenttia) vastaajista kertoo ostavansa auton käytettynä kotimaasta ja viisi prosenttia hankkisi käytetyn auton ulkomailta. Uutena auton uskoo hankkivansa runsas viidennes (22 prosenttia) vastaajista.

– Koronaepidemia iski viime vuonna suuren loven uusien autojen kauppaan, mutta käytetyt ovat pitäneet pintansa. Epävarmoina aikoina ihmiset aina lykkäävät isoja ostopäätöksiä, ja tarpeeseen tehty hankinta voi kohdistua arvoltaan alhaisempaan autoon kuin alun perin oli suunnitelma. Mutta poikkeusoloissa kotimaanmatkailu, mökkeily ja esimerkiksi pyrkimys välttää perheen ulkopuolisia kontakteja suosivat lopulta autoilua. Henkilöauton merkitys työssäkäyntimatkojen kulkumuotona on myös kasvanut, sanoo LähiTapiolan ajoneuvovakuutuksista vastaava kehityspäällikkö Ari Saarnio tiedotteessa.

Kyselyn tuloksissa nousee esiin, että jos suomalainen autoilee, hän yhä useimmin haluaa omistaa autonsa. Potentiaalisen autonhankinnan edessä vain neljä prosenttia vastaajista arvioi käyttävänsä oman auton sijaan esimerkiksi vuokra- tai yhteiskäyttöautoja.

– Yhteiskäyttö- ja vuokra- tai leasing-autoilun yleistymistä on uumoiltu Suomessa jo pitkään, mutta ainakaan kyselyn perusteella se ei näytä vieläkään lyövän läpi, tulkitsee Saarnio.

Kyselyyn osallistuneista kuusi prosenttia vastaa, ettei missään tapauksessa voisi kuvitella hankkivansa autoa. Naisista näin kertoo lähes joka kymmenes (9 %), miehistä selvästi harvempi (3 %). Kaikkiaan noin joka kymmenes vastaajista ei osannut kyselyssä sanoa, kuinka toimisi potentiaalisessa autonhankintatilanteessa.

Korona vähensi uusien autojen kauppaa

Käytettyihin autoihin painottuva kauppa vanhensi viime vuonnakin suomalaista autokantaa. Traficomin tilastojen mukaan liikennekäytössä olevien henkilöautojen keski-ikä nousi koronavuonna 12,5 vuoteen

Vuosittain Suomessa tehdään karkeasti noin 800 000 henkilöautokauppaa. Viime vuonna uutena ensirekisteröityjen autojen määrä laski noin 15 prosenttia noin 96 500 kappaleeseen, kun samaan aikaan Suomeen tuotiin ulkomailta käytettynä noin 44 000 henkilöautoa ja kotimaassa käytettyjen henkilöautojen kaupan kokonaismäärä oli noin 645 000, selviää Autoalan Tiedotuskeskuksen tilastoista.

– Käytetty auto ei kuitenkaan aina tarkoita vanhaa autoa. Jos vaihtaa yli kymmenen vuotta ajetun auton parivuotiaaseen kulkupeliin, on tekninen kehitys ollut jo huomattavaa. Keskustelussa unohtuu myös usein, että eurooppalaisessa vertailussa suomalainen autokanta ei itse asiassa ole poikkeuksellisen vanhaa ja autojen keski-ikä on myös muualla noussut samaa tahtia Suomen kanssa. Autojen keski-ikätilastoissa sijoitumme EU-maiden keskivaiheille, mutta toki meidän kannattaa pysyä kehityksessä mukana niin turvallisuus- kuin kansantaloudellisistakin syistä, sanoo Saarnio.

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselytutkimukseen vastasi 15.–21. tammikuuta välisenä aikana 1 027 suomalaista. He edustavat maan 15–74-vuotiasta väestöä, Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Kyselyn toteutti Kantar TNS ja sen virhemarginaali on noin 3,1 prosenttiyksikköä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt