Atlantropa olisi kuivannut Välimeren. Google Maps

Suurin hanke ikinä: Välimeri kuivaksi, Afrikka ja Eurooppa yhteen

1920-luvulla kaavailtiin ’supermaanosaa’.

Historian Atlantropa-hanke on jäänyt monelle täysin tuntemattomaksi. Projekti-idea voi kuulostaa absurdilta, mutta lähes sata vuotta sitten päättäjätkin ottivat sen vakavasti.

Atlantropa olisi ollut uusi valtava Eurooppa-Afrikka -maanosa, joka olisi syntynyt Välimeren kuivaamisesta. Afrikan ja Euroopan välinen suurmeri olisi tyhjennetty. Saharan autiomaa olisi viljelty.

Face 2 Face Africa muistelee kansainvälisissä lehdissä julkaistun asiasta satoja myötämielisiä artikkeleita.

Projektin ideoija oli saksalainen arkkitehti Herman Sörgel. Hän ajatteli olevansa rauhan asialla jättiprojektilla, joka sitoisi kansojen huomion. Elettiin verisen ensimmäisen maailmansodan ja pandemioiden jälkeistä kriisiaikaa. Suezin kanaali oli rakennettu ja toimi esikuvana.

Atlantropa oli alkuperäisnimeltään Panropa. Se olisi toteutettu useilla padoilla. Suurin olisi ollut Gibraltarilla, Marokon ja Espanjan välissä.

Myös yhteys Mustallemerelle olisi tukittu. Kolmas pato olisi sijoitettu Tunisian ja Italian väliin jakamaan Välimeren kahtia.

Padoista olisi saatu samalla kaivattua sähköä. Valtavasti uutta maata olisi saatu viljeltäväksi.

Idea oli suosittu, mutta ei saanut varoja. Se jäi elämään Philip K. Dickin tieteiskirjaan Oraakkelin kirja (The Man in the High Castle), jossa natsit ovatkin voittaneet toisen maailmansodan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt