Verkkouutiset

Eurovaaliehdokkaat sääntelisivät tekoälyä

Suuri enemmistö ehdokkaista pelkää USA:n ja Kiinan alkavan määrittää tekoälyn eettisiä kysymyksiä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tekoälyn kehityksellä on suuri vaikutus jokapäiväiseen elämäämme, ja eurovaaliehdokkaat uskovat sen olevan erittäin tärkeää EU:n kilpailukyvyn kannalta, mutta ovat samalla sitä mieltä, että teknologian käyttöä pitäisi rajoittaa sääntelyllä.

Tämä ilmeni tutkimuksesta, jonka Tieto teetti Suomessa ja Ruotsissa toukokuun alussa.

Kysyttäessä tekoälyn läpinäkyvyydestä ja etiikasta 70 prosenttia eurovaaliehdokkaista on huolissaan siitä, että tekoälyratkaisut ovat epäeettisiä ja puolueellisia, ja 76 prosenttia on huolissaan tekoälyalgoritmeihin perustuvien päätösten läpinäkyvyydestä.

91 prosenttia ehdokkaista kannattaakin sääntelyä tekoälyn läpinäkyvyyden varmistamiseksi. Lisäksi 78 prosenttia ehdokkaista on huolissaan siitä, että Kiinan ja Yhdysvaltojen kaltaiset suurvallat ottaisivat hallitsevan aseman tekoälyn läpinäkyvyyden ja eettisten kysymysten määrittämisessä.

– Tekoälyn kehityksellä on mullistava vaikutus yhteiskuntaan, yrityksiin ja talouteen, ja sen avulla voidaan saavuttaa kansalaisten kannalta merkittäviä uudistuksia. Tekoälysovellukset kehittyvät nopeasti ja onkin tärkeää antaa markkinan ja innovaatioiden kehittyä ilman liian tiukkoja suuntaviivoja.

– Koska sääntely ottaa aikansa, on yritysten aktiivisuudella ja avoimuudella tekoälyn kehittämiseen liittyvissä arvovalinnoissa merkittävä rooli. Olemme Tiedolla julkaisseet tekoälyn kehitykselle eettiset ohjeet, ja olemme myös mukana EU:ssa tehtävässä sääntelytyössä ottaaksemme kaikki tekoälyn eettisen käytön näkökohdat huomioon, toteaa Tiedon yhteiskuntavastuujohtaja Kia Haring tiedotteessa.

Kysyttäessä omasta ja kansalaisten tietotasosta tekoälyyn liittyen 78 prosenttia ehdokkaista uskoo, että heillä on riittävästi tietoa tehdä päätöksiä tekoälyn sääntelystä.

Kuitenkin vain 9 prosenttia uskoo, että kansalaiset ymmärtävät, miten tekoäly tulee vaikuttamaan heidän elämäänsä. 35 prosenttia ehdokkaista jopa ajattelee, että kansalaiset ovat täysin tietämättömiä tekoälyn vaikutuksista.

Noin puolet ehdokkaista (49 prosenttia) ajattelee, että IT-yritykset eivät ota tarpeeksi vastuuta siitä, että ihmisille kerrotaan tekoälyn mahdollisuuksista ja haasteista.

Tutkimus osoittaa lisäksi, että vaikka ehdokkailla on ideoita ja ajatuksia tekoälyn sääntelystä, siihen liittyen on käynnissä vain vähän konkreettisia toimia tai poliittisia aloitteita.

Suomalaisten ja ruotsalaisten erot

Kaikki suomalaiset ehdokkaat uskovat, että tekoälyn kehittäminen on erittäin tärkeää EU:n kilpailukyvyn kannalta, kun taas vain 50 prosenttia ruotsalaisista ehdokkaista on samaa mieltä.

Suomalaiset eurovaaliehdokkaat ovat ruotsalaisia ehdokkaita enemmän huolissaan Kiinan ja Yhdysvaltojen liian hallitsevasta asemasta tekoälyn läpinäkyvyyden ja eettisten kysymysten määrittämisessä.

Jopa 90 prosenttia suomalaisista vastaajista on jonkin verran tai erittäin huolissaan tästä, kun ruotsalaisista vastaajista noin 57 prosenttia ajattelee näin.

Kysely lähetettiin kaikkien puolueiden eurovaaliehdokkaille sekä puoluetoimistoille (60 maata kohden) toukokuussa 2019. Suomalaisilta ehdokkailta saatiin 30 vastausta ja ruotsalaisilta 16 vastausta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)