Suun terveydestä on erityisen tärkeää huolehtia ennakoivasti. LEHTIKUVA / KIMMO MÄNTYLÄ

Suun terveyden asiakasmäärät romahtivat

Yhä useammalle halutaan tarjota mahdollisuus hakeutua hoitoon yksityiselle sektorille.

Hyvinvointiala HALI ry:n mukaan suun terveydenhuollon kiireettömät käynnit romahtivat tänä keväänä koronakriisin vuoksi. Sekä terveyskeskuksissa että yksityisellä sektorilla käynnit vähenivät ainakin puolella.

Hali ry korostaa, että suun terveydestä huolehtimista ei kannata lykätä. Seurauksena voi olla ongelmia myös yleisterveydelle suun terveydentilan heikkenemisen lisäksi.

Osa yksityisistä toimijoista ja kunnista sulki kiireettömän suun terveydenhuollon toiminnan kokonaan kevään aikana. Myös potilaat itse peruuttivat hoitoaikojaan. Suun terveydenhuollon tarve ei kuitenkaan poistunut – päinvastoin.

– Koronavirusta ei ole voitettu, mutta sen leviämistä voidaan ehkäistä tehokkaasti. Nyt on aika palata hoidon piiriin. Hammashoidossa on ollut jo pitkään käytössä hyvät ja turvalliset suojautumiskäytännöt ja -välineet. Yhtään koronavirustapausta henkilökunnan ja potilaan välillä ei ole suun terveydenhuollossa todettu, sanoo HALI ry:n asiantuntija Eveliina Vigelius tiedotteessa.

Suun terveydestä on erityisen tärkeää huolehtia ennakoivasti. Ongelmat voivat kehittyä vakaviksi vähäoireisina tai oireettominakin.

– Hoitamattomat suun sairaudet voivat altistaa myös muille terveysongelmille, muistuttaa Oral Hammaslääkäreiden lääketieteellinen johtaja Petra Kari.

– Suun tulehdukset voivat myös levitä muualle kehoon, ja ne kohottavat esimerkiksi valtimonkovettumataudin ja sydän- ja aivoinfarktien riskiä sekä saattavat heikentää pitkäaikaissairauksien, kuten diabeteksen ja reuman, hoitotasapainoa. Lisäksi suun ongelmien hoitamisen lykkääminen usein mutkistaa hoitoja tai heikentää ennustetta.

Kela-korvauksia nostettava

Viranomaisten ja kuntien kannattaa ohjeistaa, tiedottaa ja kannustaa suun terveyden palveluihin palaamisesta. Kasvavaan palvelujen kysyntään on myös kyettävä vastaamaan.

Jo ennen koronakriisiä suun terveydenhuollon palveluiden saatavuus julkisella sektorilla oli paikoin hyvin heikko. Julkisen sektorin kysyntäpainetta on lisännyt viime vuosien toistuvat ja rajut Kela-korvausten leikkaukset.

Koronaepidemian vuoksi entisestään patoutunut hoidontarve on ajanut terveyskeskukset tilanteeseen, johon ne eivät pysty yksin vastaamaan.

– Nykyistä useammalle on avattava mahdollisuus hakeutua hoitoon yksityiselle sektorille. Suun terveydenhuollon Kela-korvauksia olisi korotettava muutenkin, mutta koronan seurauksena vähintään määräaikaisesti vuoden 2021 loppuun saakka, Vigelius sanoo.

HALI:n mukaan yksityisen sektorin palveluiden käyttämisen on oltava aito vaihtoehto asiakkaalle, sillä mykyinen noin 15 prosentin korvaustaso ei sitä tarjoa. Kelan sairausvakuutuskorvauksen pitäisi olla vähintään 30 prosenttia.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt