Susanna Koski: Vihreiden pyhät puheet ja todellisuus ovat ristiriidassa

Kokoomuksen kansanedustaja syyttää vihreiden koulutuspuheita tekopyhiksi.

– Vihreät ovat sankarillinen sädekehä päänsä päällä väittäneet torjuvansa hallituksen säästöt koulutuksesta, Susanna Koski toteaa mielipidekirjoituksessaan.

Hän viittaa vihreiden vaihtoehtobudjettiin. Opposition varjobudjetteja käsiteltiin keskiviikkona eduskunnassa. Verkkouutiset kertoi vihreiden koulutusväitteiden herättämästä keskustelusta aiemmin tässä.

Susanna Kosken mukaan vihreiden puheenjohtaja, kansanedustaja Ville Niinistö väittää hallituksen leikkaavan ”puoli miljardia korkeakouluilta ja tieteeltä joka vuosi”. Koski luonnehtii Niinistön mainitsemaa suuruusluokkaa ”täysin hullunkuriseksi”. Toteutuessaan tämä tarkoittaisi hänen mukaansa sitä, että korkeakoulujen ja tieteen rahoituksesta jäisi jäljelle hallituskauden lopussa kolmasosa.

– Tosiasia on, että korkeakoulujen ja tieteen rahoitus opetus- ja kulttuuriministeriön budjetista laskee hallituskaudella 3,2 miljardista 3,1 miljardiin. Se on noin kolmen prosentin säästö, Koski toteaa.

Jos myös kuntien vähentyvät tehtävät lasketaan mukaan, voidaan taas Susanna Kosken mukaan päästä puolen miljardin lukuun.

– Koulutuksen kuluista säästetään pienenevien ikäluokkien Suomessa 3 prosenttia, kun 16 miljardin julkinen rahoitus vähenee 0,5 miljardilla, hän summaa.

Koski toteaa, että ”vihreiden pyhät puheet ja todelliset esitykset ovat pahasti ristiriidassa”.

– Puolue väittää paikkaavansa puolen miljardin säästöt, mutta esittää varjobudjetissa lisäyksiä vain 380 miljoonaa. Vihreiden varjobudjetissa on 120 miljoonan aukko koulutuksessa.

Hän huomauttaa myös, ettei ”korkeakoulujen taloudesta mekastanut puolue” ole esittänyt yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen indeksikorotuksia palautettavaksi.

– Koulutuksen sankarien sädekehä ei näytä niin kirkkaalta, kun numerot ynnää yhteen, Susanna Koski toteaa.

Kansanedustajan mukaan vihreiden tekopyhyyttä korostaa se, että puolue toistelee korvaavansa koulutussäästöt ”leikkaamalla ympäristölle haitallisista tuista”.

– Kun varjobudjetin lukee, saa huomata, että maksettavien tukien leikkaamisen sijaan vihreät olisivat pääasiassa kiristämässä suomalaisen teollisuustuotannon ja kuljetusten verotusta.

Lisäksi vihreät haluavat Kosken mukaan leikata 200 miljoonaa euroa pois työssäkäyviltä suomalaisilta heikentämällä kilometrikorvauksia ja työmatkavähennyksiä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt