Verkkouutiset

Jos eurovaaleissa käy surkeasti, miten kävisi hallitusneuvotteluissa?

Tutkijan mukaan heikko menestys eurovaaleissa ahdistaisi hallitusneuvotteluja käyviä puolueita.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilän mukaan heikko menestys eurovaaleissa aiheuttaisi hallitusneuvotteluja käyville puolueille ”huolestuneisuutta ja ahdistuneisuutta”.

Keskustan kannatus eurovaaleissa on Ylen torstaina julkaiseman mittauksen mukaan painumassa 13 prosenttiin. Puolue sai vuoden 2014 eurovaaleissa 19,7 prosentin kannatuksen.

Eduskuntavaaleissa suurimmaksi puolueeksi äänestetty SDP jäisi Ylen gallupin perusteella eurovaalien neljänneksi 14,3 prosentin kannatuksella.

− Totta kai sillä on vaikutusta, jos käy niin, että pääministeripuolue saa hurjan heikon kannatuksen eurovaaleissa. Se ainakin lisäisi tiettyä ahdistuneisuutta ja huolestuneisuutta, Markku Jokisipilä arvioi Verkkouutisille.

Hallitusohjelmakirjauksia ei hänen mukaansa lähdetä eurovaalituloksen takia kuitenkaan muuttamaan. Puolueiden saama mandaatti käydä hallitusneuvotteluja on Jokisipilän mukaan saatu eduskuntavaaleissa.

− Eurovaalitulos on eurovaalitulos. Ei sillä sellaista suoranaista vaikutusta ole hallitusneuvotteluihin. Mutta jo se, että hallitusneuvotteluja nyt siirrettiin eurovaalien vuoksi, osoittaa, että asia on puolueille tärkeä.

Eduskuntavaaleja ja eurovaaleja arvioidaan Jokisipilä mukaan eri tavoin jo siksi, että eurovaaleissa äänestää huomattavasti pienempi ihmismäärä.

− Neljä kymmenestä, saattaa jäädä sen allekin. Eurovaalit ovat siis toisenlainen vaalitoimitus. Europolitiikka on myös puolueiden tärkeysjärjestyksessä sellainen, että se ei ole kaikille ihan yhtä iso juttu.

Eduskuntavaalien tuloksen suhde eurovaalien tulokseen on Jokisipilän mukaan ”parhaimmillaankin ollut epäsuora”. Keskustan eduskuntavaalitappiolla saattaa hänen mielestään kyllä olla jonkinlainen yhteys eurovaalien tulokseen.

− Keskusta vaikuttaa ylipäätään olevan jonkin sortin syöksykierteessä. Vähän sama, että mitkä vaalit on, niin kannatus laskee. Ehkä heidän Eurooppa-politiikkansa on myös ollut näkymätöntä, eivätkä he ole tarjonneet selkeää vaihtoehtoa, Jokisipilä sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)