Verkkouutiset

Supo: Palaavat naiset todennäköisesti jatkavat terroristista toimintaa

Suojelupoliisi ei ota kantaa ulkoministeriön suunnitelmiin al-Holin leiristä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikon (ps.) mukaan suojelupoliisi on sitä mieltä, ettei Syyrian al-Holin niin kutsutun ISIS-leirin suomalaisia tulisi kotiuttaa. Niikko totesi maanantaina, että Supo on antanut ”selkeät uhka-arviot”, joiden mukaan niin leirin äitejä kuin lapsiakaan ei pidä tuoda Suomeen.

–  Virkavastuulla olevat korkeimmat suojeluviranomaiset, jotka tällaista lausuntoa meille jakavat – niin kyllähän meidän täytyy sen mukaisia päätöksiä sitten tehdä, Niikko sanoi MTV:n Asian Ytimessä -ohjelmassa.

Yle kertoi maanantaina useisiin lähteisiin viitaten, että Suomella on aiemmin julkisuuteen kerrottua tarkempi suunnitelma siitä, miten kaikki Syyrian al-Holin niin kutsutun ISIS-leirin suomalaiset tuotaisiin takaisin Suomeen. Ulkoministeri Pekka Haavisto totesi aiemmin Ylelle, ettei mitään ”massasuunnitelmaa” kaikkien leirin suomalaisten tuomiseksi ole olemassa. Verkkouutiset kertoi asiasta tässä.

Verkkouutiset kysyi Supolta, vastustaako se arvioissaan leiriläisten tuomista Suomeen ja mikä sen rooli julkisuudessa olleissa suunnitelmissa on.

Supon viestintäasiantuntija Minna Passin mukaan vierastaistelijailmiöön liittyvistä uhkista on kerrottu varsin avoimesti julkisuudessa ja niistä on informoitu myös valtiojohtoa ja muita viranomaisia. Irakin ja Syyrian konfliktialueelta palaavien henkilöiden on todettu todennäköisesti lisäävän Suomeen kohdistuvan terrorismin uhkaa.

– Arvioimme, että alueelta mahdollisesti palaavat naiset todennäköisesti jatkavat terroristista toimintaa, verkostoituvat keskenään ja integroituvat jälleen kotimaisiin jihadistisiin verkostoihin, Minna Passi toteaa sähköpostitse.

Konfliktialueelta palaavien henkilöiden muodostama riski arvioidaan Passin mukaan aina tapauskohtaisesti. Riskiarvioiden ja muiden tekijöiden perusteella muodostetaan kokonaiskuva palaajien aiheuttamasta uhasta.

Yleisesti ottaen naiset ovat Supon mukaan osallistuneet ISIS-järjestössä pääosin eri tyyppiseen tukitoimintaan, esimerkiksi värväykseen, propagandan tuottamiseen, rahoitukseen ja muihin tukitehtäviin. Myös aseellinen toiminta on ollut mahdollista. Naisilla on ollut keskeinen rooli jesidivähemmistöön kuuluvien naisten ja lasten orjuuttamisessa.

Julkisuudessa olleisiin suunnitelmiin tai Mika Niikon mainitsemiin arvioihin Supo kieltäytyy ottamasta kantaa.

– Emme ota kantaa Mika Niikon lausuntoihin tai ulkoministeriön suunnitelmiin. Ulkoministeriö vastaa al-Holin leirillä olevien suomalaisten mahdollisesta kotiuttamisesta ja siihen liittyvästä viestinnästä, Passi sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)