X
SULJE MAINOS
Rokotteita annetaan myös 5–11-vuotiaille. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Suositusta lasten koronarokotuksista tarkennettiin – “väärinymmärrys”

Alaikäisten rokotukset ovat päässeet vauhtiin joululomien jälkeen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek täsmentää lasten koronarokotuksiin liittyvää suositusta.

THL suositteli joulukuussa 2021 rokotuksia lapsille, joilla on perustaudin hoidon tai muun syyn vuoksi suurentunut riski sairastua vakavaan koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

Lisäksi rokotuksia suositeltiin niille 5–11-vuotiaille, joiden lähipiirissä on voimakkaasti immuunipuutteinen henkilö. Muille suositeltiin tarjottavan mahdollisuutta koronarokotukseen.

– Julkisuudessa on ollut epäselvyyttä mitä mahdollisuuden tarjoaminen tarkoittaa. On saatettu tulkita niin, että rokotuksia ei suositeltaisi perusterveille lapsille lainkaan, Nohynek sanoo tiedotteessa.

– Tämä on väärinymmärrys. Comirnaty–rokote on lääkeviranomaisen hyväksymä myös 5–11-vuotiaille, mutta lapsille annettu rokotussuositus ei ole yhtä vahva kuin 12 vuotta täyttäneiden. Tämä johtuu siitä, että vakavan koronataudin riski on 5–11-vuotiailla hyvin pieni, Nohynek sanoo.

THL:n mukaan koronarokotteiden haittavaikutukset ovat hyvin samanlaisia 5–11-vuotiailla kuin vanhemmilla lapsilla. Rokotteista on aiheutunut lapsille esimerkiksi pistospaikan kipua ja turvotusta, kuumetta, väsymystä ja lihaskipua, jotka ovat kaikki ohimeneviä. Vakavat haitat ovat THL:n mukaan hyvin harvinaisia.

– Pienillä lapsilla vakava koronatauti ja sen pitkäaikaisvaikutukset ovat tämänhetkisen tiedon valossa harvinaisia. Siksi rajallisten rokotusresurssien kanssa iäkkäiden sekä muiden vakavalle koronataudille suuressa riskissä olevien ryhmien suojeleminen on ollut korkeammalla prioriteeteissa, Nohynek sanoo.

Kunnat vastaavat koronarokotuksista ja päättävät, miten lasten rokotukset käytännössä järjestetään. Rokotuksia voidaan antaa esimerkiksi kouluterveydenhuollossa tai koronarokotuspisteissä, joissa muutakin väestöä rokotetaan.

– Joulunajan lomien ja koulujen alkamisen jälkeen lasten rokotukset ovat pääsemässä vauhtiin. Alueilla on nyt enemmän resursseja myös lasten rokottamiseen, sillä iäkkäiden ja muiden riskiryhmien kolmannet rokoteannokset ovat edenneet hyvin, kertoo THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio.

Lapsille tarkoitettua Biontech-Pfizerin Cormirnaty-rokotetta on saatu joulu-tammikuun aikana yhteensä 360 000 annosta. Lisää rokotteita saadaan maaliskuun alussa. Suomessa mRNA-rokotteiden ensimmäisen ja toisen annoksen väli on 6–12 viikkoa, ja lapsille rokote annetaan samalla annosvälillä kuin aikuisille.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt