Verkkouutiset

Uimari Pirkkolan uimahallissa Helsingissä. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Suositus tiukemmista rajoituksista Etelä-Suomessa – nämä tilat suljettava

Kasvomaskien käyttö koulupäivän aikana laajennetaan koskemaan 3.–5.-luokkalaisia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vaikean epidemiatilanteen johdosta pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle tiukempia yleisötilaisuusrajoituksia sekä tartuntatautilain 58 g -pykälän mukaisia tilarajoituksia.

Koronatilanne on koko maassa heikentynyt nopeasti, ja omikron-muunnoksesta on pääkaupunkiseudulla tullut vain lyhyessä ajassa koronavirustartuntojen valtavariantti.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle seuraavien tilojen sulkemista:

• sisäliikuntatilat
• yleiset saunat, kylpylät, uimahallit
• tanssipaikat sekä kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat
• huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat
• sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat
• kauppakeskusten yleiset oleskelutilat.

Koronakoordinaatioryhmä noudattaa lapset ja nuoret ensin -periaatetta. Näin ollen ryhmä suosittaa, että uudet suositukset eivät koske alle 18-vuotiaita.

– Kun tilojen sulkemista ehdotetaan, pidetään välttämättömänä, että hallitus tekee samanaikaisesti vähintään ravintoloihin liittyviä kiristyksiä poistamalla mahdollisuuden vapautua rajoituksista koronapassilla, tiedotteessa todetaan.

Hallituksen linjattava kansallisella tasolla

Heikentyneen tilanteen johdosta maan hallitus harkitsee niin kutsutun hätäjarrumekanismin käyttöönottoa. Hätäjarrumekanismi merkitsisi siirtymistä takaisin laaja-alaisempien rajoitustoimenpiteiden valtakunnalliseen ohjaukseen voimassa olevan lainsäädännön puitteissa.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä katsoo, että sellaiset rajoitukset, jotka koskettaisivat yhteiskuntaa hyvin laajasti ja muistuttaisivat osin jopa sulkutilan kaltaista tilaa, tulee linjata ensisijaisesti kansallisella tasolla.

– Mahdolliset linjaukset on siis tehtävä pikaisesti nimenomaan hallituksen toimesta.

– Rajoitusten välttämättömyys ja oikeasuhtaisuus sekä vaikutukset taloudellisiin, sosiaalisiin ja sivistyksellisiin oikeuksiin vaativat laajaa arviota, johon maan hallituksella on parhaat edellytykset. Erityisesti oikeasuhtaisuudessa on arvioitava, mihin rajoitukset kohdennetaan ja mitkä toimet ovat vaikutuksiltaan tehokkaimpia ja siten ensisijaisia.

Maskinkäyttösuositusta laajennetaan

Kasvomaskien käyttö koulupäivän aikana laajennetaan koskemaan 3.–5.-luokkalaisia kevätlukukauden alkaessa 10. tammikuuta 2022.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi myös, että koulut aloittavat kevätlukukauden normaalisti lähiopetuksessa. Linjaus koskee sekä perusopetusta että toisen asteen oppilaitoksia.

Koulunkäyntiin tulee joululoman vuoksi jo lähes kolmen viikon tauko. Päätöksessä on huomioitu lapset ja nuoret ensin -periaate. Tilannetta arvioidaan tarvittaessa uudestaan lähempänä koulujen alkamisajankohtaa.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittaa aluehallintovirastolle yleisötilaisuuksia koskevien rajoitusten jatkamista 1.1.2022 jälkeenkin. Samalla ryhmä suosittaa, että sisätiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien osallistujamäärä rajataan kymmeneen henkilöön.

– Yksityistilaisuuksia suositellaan välttämään ja rajaamaan tapaamiset omaan lähipiiriin.

Yleiset maskinkäyttö- ja etätyösuositukset jatkuvat 16.1.2022 asti.

Koronatestauksen kohdentamista ei syytä muuttaa

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä pitää tärkeänä, että testeihin pääsy turvataan niille henkilöille, joiden tunnistamisella ja tartunnanjäljityksellä on suurin merkitys heidän hoitonsa ja tartuntojen etenemisen ehkäisemisen kannalta.

– Yli 12-vuotiaiden tulee hakeutua testiin, jos henkilön rokotussuoja on puutteellinen, henkilö kuuluu riskiryhmään, työskentelee sosiaali- ja terveydenhuollossa tai on altistunut koronavirukselle. Muille suositellaan kotitestiä ja pysymistä kotona, kunnes oireet ovat helpottaneet.

Alle 12-vuotiaita testataan pääsääntöisesti vain, jos lapsella on oireita ja hänen tiedetään altistuneen varmistetulle koronatapaukselle edeltävän kahden viikon aikana.

Tartunnanjäljitystä tehdään edelleen priorisoidusti vain vaikuttaviksi arvioiduissa kohteissa.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)