Suomi tukee Rudolf Holsti -professuuria liettualaisessa yliopistossa – professoriksi Alpo Rusi

Valtiotieteen tohtori Alpo Rusi on nimitetty liettualaisen Vytautas Magnus -yliopiston Rudolf Holsti -professoriksi. Ulkoministeriö tukee nimikkoprofessuuria.

Ulkoministeriö on myöntänyt yhteensä 20 000 euroa Liettuan Kaunasissa toimivan Vytautas Magnus -yliopiston politiikan tutkimuksen ja diplomatian tiedekunnan Rudolf Holsti -nimikkoprofessuurin rahoitukseen. Myönnetty avustus on kertaluonteinen.

Entinen Suomen Sveitsin -suurlähettiläs Alpo Rusi on toiminut Vytautas Magnus -yliopistossa vierailevana professorina maaliskuusta 2016 alkaen.

– Suurlähettiläs Rusi on tehnyt pitkän ja ansiokkaan uran Suomen hyväksi ulkoasiainhallinnossa ja kansainvälisissä tehtävissä. Hänen nimittämisensä Rudolf Holsti -professoriksi Kaunasiin on arvokas askel sekä Suomelle että Liettualle, ulkoministeri Timo Soini sanoi.

Ulkoministeriön mukaan Itämeren alueen valtioina Suomelle ja Liettualla on yhteisiä intressejä EU- ja turvallisuuspolitiikassa. Nimikkoprofessuurin avulla yhteistä näkemystä alueen nykyisistä ja tulevaisuuden haasteista voidaan edistää sekä tiivistää Suomen ja Liettuan yliopistojen välistä yhteistyötä.

Professuurin käynnistämisellä tehdään samalla tunnetuksi Rudolf Holstin (1881–1945) elämäntyötä. Holsti toimi ulkoasiainministerinä Suomen itsenäisyyden alkuvaiheissa 1919–1922 ja vaikeina vuosina 1936–38. Lisäksi hän työskenteli erityislähettiläänä Kansainliitossa, Riiassa, Bernissä ja Tallinnassa.

Vytautas Magnus -yliopisto nimitti Rusin tehtävään 16. toukokuuta.

Alpo Rusi toimii myös Verkkouutisten blogistina.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt