Suojavarusteisiin pukeutuneet irakilaismiehet rukoilevat hautausmaalla. LEHTIKUVA / AFP Ali Najafi

Suomi auttaa koronan vastaisia toimia Irakissa

Tuki suunnataan potilaita vastaanottavien sairaaloiden toiminnan vahvistamiseen.

Suomi tukee viruspandemian leviämistä ehkäisevää työtä Irakissa kahdella miljoonalla eurolla.

Tuki on osa Suomen maa- ja aluekohtaista kehitysyhteistyötä Irakissa. Varat ohjataan YK:n kehitysohjelma UNDP:n hallinnoiman Irakin vakautusrahaston kautta (Funding Facility for Stabilization).

Suomen tuki suunnataan etenkin koronapotilaita vastaanottavien sairaaloiden ja terveyskeskusten toiminnan vahvistamiseen.

Varoilla hankitaan suojavarusteita hoitohenkilökunnalle, kasvatetaan sairastuneiden eristämiseen tarkoitettujen osastojen määrää ja vahvistetaan laboratorioiden testauskapasiteettia. Lisäksi UNDP tukee Irakin hallintoa pandemian jälkeisten talouden elvyttämissuunnitelmien laadinnassa.

Tuki kohdistetaan ensisijaisesti terveydenhoidon hauraimpiin yksiköihin. Näihin kuuluvat sairaalat tai terveysasemat Anbarissa, Basrassa, Diyalassa, Dohukassa, Karbalassa, Kirkukissa, Najafissa, Ninewassa ja Salah Al-Dinissä.

Äärijärjestöt aktiivisia Irakissa

Suomi on tukenut UNDP:n hallinnoiman Irakin vakautusrahaston toimintaa kaikkiaan 11 miljoonalla eurolla vuodesta 2016 alkaen.

Rahasto on edistänyt pitkästä konfliktista toipuvan Irakin vakauttamista ja etenkin äärijärjestö Isisiltä vallattujen alueiden jälleenrakentamista.

Äärijärjestöt ovat edelleen aktiivisia Irakissa ja pyrkivät hyödyntämään pandemian aiheuttamaa yhteiskunnallista ja taloudellista epävakautta.

Konfliktin jäljiltä Irakissa on myös edelleen yli miljoona maan sisäistä pakolaista. Viime aikoina maa on kärsinyt öljyn hinnan äkillisestä romahduksesta, jonka vuoksi valtion tulot ovat romahtaneet.

– Irakilla on valtavasti haasteita sen toipuessa pitkästä konfliktista. Suomi haluaa tukea Irakin vakautta ja vahvistaa sen kykyä vastata epidemiasta aiheutuneeseen hätätilaan. UNDP on etulinjassa tukemassa Irakin kansallista terveydenhoitojärjestelmää sen pyrkimyksissä selvitä pandemiasta, sanoo Suomen Irakin-suurlähettiläs Vesa Häkkinen tiedotteessa.

Suomen tuki on osa koordinoitua hanketta, jota tukevat myös muut avunantajamaat.

UNDP:n vakautusrahaston lisäksi Suomi tukee Irakin vakauttamista osallistumalla kriisinhallintaan, rahoittamalla Irakissa tehtävää humanitaarista miinatoimintaa ja tukemalla Irakissa toimivien kansalaisjärjestöjen toimintaa. Suomi on antanut aiempina vuosina Irakiin myös humanitaarista apua.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt