YK:n turvallisuusneuvosto torjui hätäkokouksessaan odotetusti Venäjän vaatimukset Yhdysvaltain, Ranskan ja Iso-Britannian toimien tuomitsemisesta Syyriassa. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Hector Retamal

Suomen kanta: Kemiallisten aseiden käyttäjät saatava vastuuseen

Kansainvälisellä yhteisöllä ei ole minkäänlaista mekanismia tunnistaa kemiallisten aseiden käyttöön syyllistyneitä.

Suomi on tiistaina 16. huhtikuuta liittynyt jäseneksi kansainväliseen aloitteeseen, jolla pyritään edistämään kemiallisten aseiden käyttöön syyllistyneiden saamista vastuuseen teoistaan.

Kemiallisten aseiden käyttö on kielletty kemiallisten aseiden kieltosopimuksessa ja kansainvälisessä tapaoikeudessa. Tätä absoluuttista kieltoa on viime vuosina haastettu ennennäkemättömällä tavalla – viimeksi Syyriassa.

Yhteensä 192 maan hyväksymää kieltosopimusta on rikottu toistuvasti ilman, että rikkomuksiin syyllistyneitä tahoja on saatu vastuuseen teoistaan.

Tällä hetkellä kansainvälisellä yhteisöllä ei ole käytössään minkäänlaista yhteistä mekanismia kemiallisten aseiden käyttöön syyllistyneiden identifioimiseksi, eikä sellaisen perustaminen ole edennyt YK:n turvallisuusneuvostossa.

Tähän tilanteeseen pyrkii vastaamaan Pariisissa 23.1.2018 perustettu kansainvälinen kumppanuus kemiallisten aseiden käyttöä koskevaa rankaisemattomuutta vastaan (International Partnership against Impunity for the Use of Chemical Weapons).

Aloitteen tavoitteena on kerätä ja jakaa tietoa, jonka avulla kemiallisten aseiden käyttöön syyllistyneet tahot voidaan saattaa vastuuseen teoistaan, tukea kemiallisten aseiden käyttöön liittyvien pakotteiden toimeenpanoa ja toimia foorumina yhteiselle kannanmuodostukselle kemiallisten aseiden vastaisessa työssä.

Aloitteeseen on tähän mennessä liittynyt 25 maata kaikista maanosista. Suomen osallistuminen yhteistyöhön on johdonmukaista jatkoa Suomen aktiiviselle toiminnalle kemiallisten aseiden kieltosopimuksen ja sopimusjärjestö OPCW:n tukijana.

– Kemiallisten aseiden käyttö on järkyttävä rikos, ja kiellettyä kaikissa olosuhteissa. Siihen syyllistyneet on saatava vastuuseen teoistaan, toteaa ulkoministeri Timo Soini (sin.) tiedotteessaan.

– Kansainvälinen yhteisö ei voi katsoa läpi sormien tilannetta, jossa näiden hirvittävien aseiden käyttö on vaarallisesti arkipäiväistymässä. Suomen on tärkeää olla mukana torjumassa tätä uhkaa kaikilla käytettävissä olevilla keinoilla.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt