Verkkouutiset

”Suomi tarvitsee pitkän aikavälin korkeakoulu- ja tutkimuspoliittisen vision”

Suomen yliopistot UNIFI, Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ja Sivistystyönantajat esittävät, että suomalaisen korkeakoululaitoksen kehittämisen pitää perustua pitkän aikavälin visioon.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Korkeakoulutukseen ja tutkimukseen kohdistuneiden mittavien leikkausten vuoksi Suomen on kyettävä entistä määrätietoisempaan korkeakoulupolitiikkaan, joka antaa suuntaviivat korkeakoulu- ja tutkimusjärjestelmän pitkäjänteiselle ja kokonaisuuden huomioon ottavalle kehitykselle, toteavat UNIFI, Arene ja Sivistystyönantajat kannanotossaan.

Järjestöjen mukaan Suomen menestys ja kansainvälinen kilpailukyky sekä sitä kautta syntyvä hyvinvointi edellyttävät vahvaa ja vakaata korkeakoulukokonaisuutta sekä sen tuottamaa laaja-alaista osaamista ja syvällistä sivistystä.

Yliopistot ja ammattikorkeakoulut haluavat luoda vision yhdessä, suomalaisen yhteiskunnan parhaaksi, laajapohjaiseen vuoropuheluun perustuen.

– Korkeakoulut tekevät jo nyt aktiivista ja jatkuvasti syvenevää yhteistyötä yli sektorirajojen. Tätä myönteistä kehitystä halutaan jatkaa. Korkeakoulut ovat valmiita kumppanuuteen perustuen etsimään uudenlaisia toiminnallisia ja työnjaollisia ratkaisuja.

UNIFI, Arene ja Sivistystyönantajat toteavat, että duaalimalli on suomalaisen korkeakoulujärjestelmän vahvuus, mutta sitä on voitava soveltaa joustavasti erilaisia alueellisia ja alakohtaisia toimintamalleja hakien.

– Autonomiset korkeakoulut profiloituvat, erikoistuvat ja selkiyttävät roolejaan strategioidensa mukaisesti, korkeakoulujen jakaman yhteisen pitkän aikavälin vision puitteissa. Sillä tavoin rakennetaan kansallisesti alueiden ominaispiirteisiin ja vahvuuksiin pohjaavaa sekä yhteiskunnan tarpeiden mukaista maailmanluokan korkeakoulu- ja yliopistolaitosta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)