Pääministeri Juha Sipilä (vasemmalla) ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö olivat päättämässä Suomen osallistumisesta Irak-operaatioon. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Suomi osallistuu Naton Irak-operaatioon

Ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta kävi keskustelun myös Ranskan presidentin interventioaloitteesta.

Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta ovat linjanneet tänään perjantaina, että Suomi osallistuu Naton koulutusoperaatioon Irakissa yksittäisillä esikuntaupseereilla ja kouluttajilla.

Naton huippukokouksessa heinäkuussa perustetun operaation tarkoituksena on Irakin turvallisuusviranomaisten tukeminen erityisesti kehittämällä heidän sotilaskoulutusjärjestelmäänsä. Tavoitteena on luoda kestävät kansallisen turvallisuuden rakenteet maan vakauden ylläpitämiseksi.

Ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta kävi keskustelun Euroopan interventioaloitteesta. Ranska on tiedustellut Suomelta kiinnostusta osallistua Ranskan johtamiin interventiojoukkoihin. Suomi ei ole vielä antanut vastaustaan, vaan puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) on sanonut Suomen kaipaavan lisää tietoa hankkeesta.

Aloitteen interventiojoukoista on tehnyt Ranskan presidentti Emmanuel Macron. Macron on tulossa Suomeen tapaamaan tasavallan presidentti Sauli Niinistöä ja pääministeri Juha Sipilää (kesk.) 29.-30. elokuuta.

Kokouksessa keskusteltiin lisäksi Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenttien Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaamisesta Helsingissä 16. heinäkuuta sekä ajankohtaisista Venäjä-asioista.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt