X
SULJE MAINOS
Neste päätyi rakentamaan uuden dieseljalostamonsa Hollannin Rotterdamiin. LEHTIKUVA / HANDOUT / NESTE

Jukka Kopra: Suomi on nykyään Kreikan ja Portugalin tasoa

Minne tärkeät investoinnit menevät, kirjoittaja kysyy.

Suomi ei ikävä kyllä ole enää entisessä seurassa vertailtaessa eri maiden työn tuottavuutta, työllisyyttä ja investointeja. Talouskasvun edellytykset tulevaisuudessa varsinkin investointien osalta ovat nykyään Kreikan ja Portugalin tasoa, eivät suinkaan entisten verrokkimaiden kuten muiden Pohjoismaiden, Saksan tai Hollannin.

Investointien vähäisyys puolestaan muodostaa esteitä sekä tuottavuuden että työllisyyden kasvulle. Tähän voi kuitenkin puuttua ja suuntaa kääntää, Suomen tulevaisuus on ehdottomasti kaikkien ponnistelujen arvoinen. Kustannusten pitäisi olla kilpailukykyisiä, osaavaa työvoimaa saatavilla ja verotuksen kasvuun kannustavaa, eikä päivästoin. Tiedämme hyvin maan hallituksen suhtautumisen varsinkin jälkimmäiseen.

Hallituksella ja Suomella olisi kuitenkin nyt tuhannen taalan paikka osoittaa halunsa taistella investointien kotiuttamiseksi. Työllisyyden ja Suomen kilpailukyvyn kannalta on erittäin tärkeää, että niin kotimaisten kuin ulkomaisten yritysten investointien houkuttelemiseksi tehdään enemmän, paremmin ja kovemmin.

Jo alkuvuonna oli tiedossa, että Neste ja UPM harkitsivat miljardiluokan investointien sijaintipaikaksi Suomea. Neste päätyi rakentamaan uuden dieseljalostamonsa Hollannin Rotterdamiin. UPM ei ole biojalostamonsa suhteen päätöstään vielä tehnyt, kilpailijana tässäkin kisassa on Hollanti. Jos UPM saadaan investoimaan kotimaahan ja rakentamaan biojalostamo Suomeen ja HaminaKotka Satamaan, positiiviset vaikutukset ulottuvat laajalle.

Työllisyysvaikutusten lisäksi Suomen energia- ja ilmastostrategian tavoitteet olisivat lähempänä toteutumistaan uusiutuvien biopolttoaineiden myötä, joiden valmistuksessa käytetään metsäteollisuuden tähteitä. Toisen sukupolven biopolttoaineet, hiilineutraali kiertotalousyhteiskunta, liikenteen kasvihuonepäästöjen vähentäminen ja monet muut tärkeät tavoitteet löytyvät hallituksen omistakin papereista.

Mielenkiinnolla seuraankin nyt, mitä hallitus aikoo tehdä saadakseen UPM:n miljardi-investoinnin Suomeen vai annetaanko senkin luiskahtaa muille maille? Voi tietysti olla ja toivottavaa olisikin, että taustalla tapahtuu koko ajan. Kyse on kuitenkin sen kokoluokan asiasta, että laajempaa yhteiskunnallista keskustelua ja kotiinpäinvetoa tässä tarvitaan, näin tehdään varmasti Hollannissakin.

Jokainen investointipäätös näyttää aina tietä seuraavalle ja positiivinen kierre on valmis. Tuen varauksetta kaikkia ponnisteluja, joita tämän investoinnin eteen tehdään.

Jukka Kopra

Jukka Kopra

Yrittäjä ja kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt