Sanomalehtiä postilaatikossa. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Suomi noussut toiseksi lehdistönvapaudessa

Venäjä putosi jälleen yhden sijan alaspäin, ja on nyt sijalla 149.

Suomi on noussut toiseksi Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksissä. Ykkössijalla on kolmatta vuotta peräkkäin Norja.

Suomen nousua selittää järjestön mukaan se, etteivät lehdistön- ja sananvapauteen vuosina 2016 ja 2017 liittyneet skandaalit ole toistuneet. Myös toimittaja Jessikka Aron vainoojien saamat ankarat tuomiot mainitaan kuvauksessa.

Venäjä putosi jälleen yhden sijan alaspäin, ja on nyt sijalla 149. Kreml on vaikeuttanut median toimintaa pidättämällä toimittajia ja säätämällä uusia, sananvapautta kaventavia lakeja. Toimittajat ilman rajoja Suomi ry:n puheenjohtajan Jarmo Mäkelän mukaan uutena sensuurin välineenä voidaan mainita duuman hyväksymä laki, joka mahdollistaa nettiliikenteen siirtämisen pois ulkomaisilta palvelimilta.

Viime vuonna toimittajiin kohdistui vakavaa uhkaa myös perinteisesti turvalliseksi koetuilla alueilla, kuten Euroopassa ja Balkanilla. Esimerkiksi Ranskassa toimittajat joutuivat keltaliivien mielenosoitusten yhteydessä tekemään työtään henkivartijoiden suojeluksessa. Maa on nyt sijalla 32.

Monissa maissa journalisteja on pyritty hiljentämään myös oikeustoimilla. Ranskan ohella näin on tapahtunut Maltalla (sija 77), Bulgariassa (sija 111) ja Puolassa (sija 59). Tällainen käytäntö on järjestön mukaan herättänyt huolta myös Suomessa, missä toimittaja Johanna Vehkoo tuomittiin ääriryhmään lukeutuvan valtuutetun kunnian loukkaamisesta. Tämä oikeustapaus ei kuitenkaan ehtinyt vaikuttaa tämän vuoden indeksiin.

Järjestön mukaan presidentti Donald Trumpin vihamielisyys toimittajia kohtaan on pudottanut Yhdysvallat kolme sijaa alaspäin, sijalle 48, ja maa on pudonnut indeksissä ensimmäistä kertaa ongelmamaiden ryhmään. Toimittajiin kohdistuu nyt enemmän tappouhkauksia kuin koskaan. Viime kesäkuussa ampuja tappoi Capital Gazetten uutishuoneessa neljä työntekijää.

– Demokratia on vaarassa, jos poliittisten kiistojen myötä syntyy sisällissotaa muistuttava ilmapiiri, jonka syntipukeiksi nostetaan toimittajat. Pelon kierteen pysäyttäminen on ensisijainen tavoite kaikille niille hyvää tarkoittaville ihmisille, jotka eivät ole valmiita luopumaan historiallisen kehityksen myötä saavutetuista vapauksista, toteaa Toimittajat ilman rajoja -järjestön pääsihteeri Christophe Deloire tiedotteessa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt