Verkkouutiset

Suomi maksaa elpymispaketista 6,6 miljardia, saa 3,2 miljardia

Kansanedustajan mukaan jokainen voi arvioida, onko paketti Suomen edun mukainen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU-maiden johtajat pääsivät varhain tiistaiaamuna sopuun 750 miljardin euron suuruisesta elpymispaketista ja EU:n monivuotisesta budjettikehyksestä.

Suomi on saamassa elpymispaketista oman arvionsa mukaan 3,2 miljardia euroa. Se maksaa nettomaksajana paketista kaikkiaan 6,6 miljardia euroa. Seitsenvuotiseen budjettiin Suomen taas arvioidaan maksavan 16,7 miljardia euroa ja hyötyvän siitä 11,1 miljardia euroa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi neuvottelujen jälkeen kokonaisuuden sisältävän ”monia Suomelle tärkeitä asioita”. Esimerkkinä hän mainitsee Suomen saavan 400 miljoonan euroa maatalouden kehittämisrahoituksen.

– Jokainen voi arvioida, onko pääministeri Marin onnistunut neuvottelemaan Suomen edun mukaisen diilin. Uutisten mukaan Suomi onnistui neuvotteluissa saamaan 0,4 miljardin lisän maatalouden kehittämisrahoitukseen ja 0,1 miljardin lisärahoituksen harvaanasutuille alueille, kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydman kommentoi Facebookissa julkaisemassaan päivityksessä.

– Nämä neuvottelusaavutukset voi suhteuttaa edellä sanottuun.

Hän muistuttaa perustuslakivaliokunnan 12. heinäkuuta antamasta lausunnosta. Valiokunta on todennut pitävänsä avustusmuotoista rahaa lähtökohtaisesti erittäin ongelmallisena.

Myös vastuiden kasvuun liittyy valiokunnan mukaan riskejä.

– Perustuslakivaliokunnan mielestä budjettisuvereniteettia tulee suojata mahdollisimman tehokkaasti ja huolehtia siitä, että järjestelyjen erityispiirteiden vuoksi Suomen vastuut eivät kasva ainakaan tavalla, joka riskinsä puolesta voisi vaarantaa budjettisuvereniteetin tai Suomen valtion mahdollisuudet vastata niistä velvoitteistaan, joita sillä Suomen perustuslain mukaan on, perustuslakivaliokunnan 12.7. antamassa lausunnossa muun muassa todettiin.

Toisin kuin EU-säädökset yleensä, pakettiin kuuluva omien varojen päätös hyväksytään eduskunnassa vielä erikseen. Perustuslakivaliokunta ei ottanut viime viikolla kantaa siihen, merkitseekö päätöksen hyväksyminen Suomessa PL 94.2 §:n soveltamista ja eduskunnassa kahden kolmasosan määräenemmistöä.

LUE MYÖS:
EU-professori: Pääministeri sivuutti valiokunnan – ”tätä en odottanut” (VU 19.7.2020)

https://www.facebook.com/WilleRydman/posts/10157492060733733

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)