X
SULJE MAINOS
Venäjän passi. LEHTIKUVA/MIKKO STIG

Suomi laajentaa viisumihakemusten vastaanottoa Venäjällä

Hakemusten vastaanoton lisääminen ei muuta Suomen maahantulorajoitusten voimassaoloa.

Ulkoministeriön mukaan Suomi laajentaa viisumihakemusten vastaanottoa Venäjällä 1. lokakuuta alkaen.

Kyseisestä päivästä lähtien Suomen viisumikeskukset Venäjällä alkavat ottaa vastaan viisumihakemuksia liikematkailijoita sekä kaikilta niiltä hakijoilta, joiden Suomen myöntämä vähintään kahden vuoden Schengen-monikertaviisumi on umpeutunut.

Hakemuksia otetaan edelleen vastaan myös kaikilta muilta tähän mennessä hyväksytyiltä erityisryhmiltä. Kaikki uudet viisumihakemukset otetaan vastaan ainoastaan ajanvarauksella.

Maahantulorajoitusten muuttamisesta ei ole tehty päätöksiä. Jokaiselta viisuminhakijoilta edellytetään allekirjoitettavaa dokumenttia, jossa hän sitoutuu varmistamaan maahantulon edellytysten olemassaolon ja ymmärtää, ettei myönnetty viisumi takaa Suomeen pääsyä.

Maahantulon rajoituksista päättää Suomen hallitus EU:n suositusten mukaisesti.

Suomeen saapuvien matkustajien on noudatettava Suomen terveysviranomaisten suosituksia. Myös Venäjän rajaviranomaisilla on voimassa olevia rajan ylittämiseen liittyviä rajoituksia.

Pandemian aikana on mennyt umpeen arviolta yli puoli miljoonaa Suomen Venäjällä myöntämää Schengen-viisumia. Laajentamalla viisumihakemusten vastaanottoa Venäjällä, Suomen ulkoministeriö sanoo haluavansa tarjota, kuten useat muut Schengen-maat, mahdollisuuden uusia viisuminsa sellaisille henkilöille, joiden viisumi on mennyt umpeen.

Tällä halutaan myös ehkäistä mahdollisten rajaliikenteen rajoitusten muutosten synnyttämää hakemusten ruuhkautumista. Ministeriön mukaan ei kuitenkaan ole tiedossa, koska rajoituksiin on tulossa muutoksia.

Ennen koronapandemiaa Suomi oli suurin Schengen-viisumien myöntäjä Venäjällä ja Suomi oli yksi venäläisten suosituimmista matkakohteista. Vuonna 2019 Suomi myönsi Venäjällä yhteensä 790000 Schengen-viisumia. Samana vuonna venäläiset tekivät Suomeen yhteensä 3,7 miljoonaa matkaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt